208166 статии       |       429 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.7322| EUR 1.95583| GBP 2.29968|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1

ГОРЕЩА ТЕМА: Удариха първия звънец на 47-ото Народно събрание (НА ЖИВО)
Размер на шрифта:   

Посещавалите неделни училища в чужбина българчета влизат по-лесно в наш ВУЗ

19 февруари 2021, петък / 17:15; Коментари: 0
Send to Kindle
Посещавалите неделни училища в чужбина българчета влизат по-лесно в наш ВУЗ
Президентство на Република България

Облекчават се условията за прием на ученици от българските неделни училища зад граница в държавните ни висши учебни заведения, съобщиха от Министерството на образованието и науката, откъдето подготвят съответните нормативни промени за целта, съобщава БНР. Измененията са били обсъдени  на онлайн среща между министър  Красимир Вълчев и представители на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Облекченията ще се отнасят до процедурите, сроковете на кандидатстване, местата за прием в държавните ни висши училища и ще бъдат разписани в проект, който предстои да бъде публикуван за обществено обсъждане. Българските кандидат-студенти от чужбина ще влизат в места, субсидирани от държавата, а не в бройки за платено обучение. От тях ще се изисква да са завършили поне две гимназиални години в българско неделно училище в чужбина, една от които трябва да е 12-и клас.

От просветното министерство припомнят, че висшите училища у нас признават  резултата от матурата по местния език и сертификат за владеене на български като чужд език на ниво В.2  вместо държавния зрелостен изпит по български език и литература.

За улесняване на избралите български висши училища наши сънародници е създадена и електронна платформа за онлайн кандидатстване. 

През настоящата учебна година броят на българските неделни училища в чужбина е  375, а броят на учениците в тях - над 31 000. Финансовото им подпомагане от страна на МОН е в размер на близо 13 милиона лева.

 

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: