Евросъюзът ще удвои парите, които дава за глобалната програма за ваксини срещу COVID-19

Евросъюзът ще удвои парите, които дава за глобалната програма за ваксини срещу COVID-19
БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз удвоява приноса си към глобалната програма за ваксинация срещу Covid-19, Covax, до един милиард евро. Това ще бъде съобщено на срещата на Г-7 днес, каза европейски източник, цитиран от АФП, предаде БГНЕС.

Ръководителите на ЕС Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел ще анонсират увеличеното финансиране от бюджета на блока и ще обещаят още 100 милиона евро помощ в подкрепа на борбата с вируса в Африка, каза източникът.

Този ход идва, когато световните сили се стремят да увеличат подкрепата за по-бедните нации, изправени пред обвинения, че богатите страни трупат ваксини срещу коронавируса и оставят други части на света зад себе си.

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща 4 милиарда долара помощ за Covax по време на виртуалната среща с други лидери от групата на седемте големи индустриални държави.

Covax е глобален проект за набавяне и разпространение на коронавирусни ваксини за най-уязвимите 20% във всяка държава, което позволява на по-бедните държави да настигнат десетки богати държави с ваксинациите.

Френският президент Еманюел Макрон предложи на западните страни да прехвърлят 3-5% от запасите си от ваксини за Covid-19 в Африка, в интервю за “Файненшъл Таймс”, публикувано в четвъртък.

Натискът за укрепване на ваксиналните програми в развиващите се страни идва въпреки бавния старт на разпространението на ваксините в ЕС, което остави блока изоставащ от страни като САЩ, Великобритания и Израел. 

 

#Урсула фон дер Лайен #Шарл Мишел #ЕС #финансиране #Африка #борба #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »