Прекланяме се пред подвига на Апостола (ОБНОВЕНА)

Прекланяме се пред подвига на Апостола (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

България се прекланя пред паметта на Апостола на свободата. Отбелязваме 148 години от обесването на Васил Левски. Тази година заради пандемията церемонията ще е различна и няма да има политици.

С възпоменателна церемония и поднасяне на цветя и венци пред паметника на Васил Левски в София ще бъдат отбелязани 148 години от гибелта на Апостола. Тази година заради пандемията церемонията ще е различна - само с участието на гвардейци и без речи на политици, като целта е да няма струпване на много хора на едно място. 

През целия ден пред паметника на Апостола в столицата от 10 до 20 часа ще има почетен караул от Националната гвардейска част. 

В 17 ч. в храма "Света София" ще бъде отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий - Васил Левски. Половин час по-късно камбаните на църквата и на катедралата "Свети Александър Невски" ще бият по повод възпоменанието. В 17,45 пред паметника на Васил Левски ще се проведе гвардейска церемония. Ще бъде запален жертвен огън и гвардейци ще поднесат цветя пред паметника от името на институциите без присъствието на техни представители. Заради противоепидемичните мерки ще бъде изпълнен само елемент от ритуала-възпоменание, който се провежда ежегодно на 19-и февруари. 

Българското национално радио ще предава пряко възпоменателната церемония. Началото е 15 минути преди 18 часа. 

Военнослужещи от Плевен, Шумен, Белене, Асеновград, Благоевград ще участват в ритуали по поднасяне на венци и цветя в памет на Апостола на свободата Васил Левски.

Във Варна представители на военноморските сили ще поднесат цветя на паметната плоча в кв. „Левски“ и Морската градина.

В Бургас почетен караул от Военно-морските сили ще участва в общоградското поклонение, а в Пловдив представителни подразделения ще участват във военния ритуал на паметника на Васил Левски на алеята на Бунарджика. 

Във въздействащо видео любими актьори рецитират безсмъртните творби на Вазов и Ботев за Левски.  Проектът е на "Поетите" и Столична община.

През целия ден пред Паметника на Апостола в София ще има почетен караул от Националната гвардейска част.

Рано сутринта вицепрезидентът Илияна Йотова и столичният кмет Йорданка Фандъкова отдадоха почитта си към Дякона именно там.

„За съжаление, 148 години по-късно заветът на Левски не е изпълнен. Свободата я имаме, но става въпрос са вътрешната ни свобода – до колко сме силни; до колко наистина народното дело е преди всичко така, както той ни завеща; до колко сме допуснали да ни управляват достойни българи, така че да бъдем равни с европейските народи. Имаме още много какво да желаем в тази посока и много да работим. Сега, всеки от нас трябва да направи тази своя равносметка. Живеем наистина във време, в което много зависи накъде и как ще тръгне България”, каза тя.

„Наистина смятам, че всички думи ще са слаби, така че нека да усетим чувствата, да сведем глава и да почетем паметта на Апостола”, каза Йорданка Фандъкова.

Точно е 17 часа ще бъде отслужена и панихида в памет на Левски, а малко преди 18 часа ще се проведе гвардейска церемония.

Пред бюст-паметника на Апостола в двора на профилираната гимназия за чужди езици, носеща името на Васил Левски, ученици изнесоха рецитал, посветен на делото му. Те отдадоха почит с факли и поднасяне на венци и цветя пред паметника.

В родния град на Дякона - Карлово ще отбележат годишнината от гибелта му с митинг-поклонение.

„Трябва да пазим любовта на Левски към България, както и неговата борбеност. Тази борбеност, която показва, че робът не е просто роб. Той мечтае и се бори с всички сили за свобода. Именно в това е и саможертвата на Левски”, Стефан Караиванов, който е един от живите наследници на Левски.

 

#Васил Левски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"