МС повери на Марияна Николова организацията на изборите

МС повери на Марияна Николова организацията на изборите
A A+ A++ A

Заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова е избрана от Министерския съвет като координатор по изпълнението на дейностите, свързани с организационно-техническата подготовка на парламентарните избори, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Досега за провеждането на изборите отговаряше вицепремиерът Томислав Дончев. От прессъобщението на правителството не се посочва причината за техния избор на координатор и дали той е обвързан със заболяването с коронавирус на Дончев. 

В решението са включени задължения и отговорности и на други министри, свързани с подготовката и произвеждането на изборите, включително и на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, предвид разпространението на COVID-19.

На министъра на правосъдието е възложено да издава наказателни постановления в случаите на установяване на нарушения на областните управители по Изборния кодекс.

Марияна Николова е на досегашния си пост като заместник министър-председател на Република България по икономическата и демографска политика и министър на туризма от 24 юли 2020 г., след като  лидерът на НФСБ Валери Симеонов подаде оставка. Това се случи след като той нарече майките от “Системата ни убива” “шепа кресливи жени с уж болни деца”. 

МС одобри и тарифата, по която партиите и коалициите ще плащат предизборните си участия в БНТ и БНР. Тя е изготвена в съответствие с предложенията на ръководствата на двете обществени медии и ще бъде под формата на клипове, диспути и др. Срокът за приемането на тарифата е не по-късно от 40 дни преди изборния ден

Маски и дезинфектанти за изборите за близо 3 млн. лв. 

Правителството отпусна 2.947 млн. лв. за закупуването на предпазни средства (маски, ръкавици, дезинфектанти и др.) за подсигуряване на изборния процес и на членовете на районните, секционните и подвижните избирателни комисии. 

Още пари и за COVID мерките, общините и църквите

На днешното си заседание правителството одобри допълнително 211 379 100 лв за засегнатите от пандемията COVID-19. 

Допълнителни 10 млн. лв. ще бъдат отпуснати и за бюджетите на общините Благоевград, Свищов, Брезник, Перник, Радомир, Трън и Опан, както и 2,5 млн. лв. по бюджета на Министерския съвет за 2021 г. за Българската православна църква - Българска патриаршия.

С предоставените средства на общините ще бъдат извършени належащи ремонтни дейности на различни значими за жителите им обекти, за да се осигури по-благоприятна околна среда за работа и отдих, посочват в прессъобщението си от МС. 

За град Благоевград са одобрени 1 млн. лв. за обзавеждане на Камерна опера и НЧ „Н. Й. Вапцаров-1866“. За Свищов - 1,6 млн. лв. за реконструкция на Спортна зала „Септември“. По бюджета на община Брезник са разпределени 246 хил. лв. за закупуване на ново оборудване и обзавеждане на НЧ „Просвещение-1870“. За проектиране и изграждане на улица към индустриална зона „Перник“, пътна връзка с път 1-6 при км 82-790 на община Перник, са одобрени 2,3 млн. лв. На община Радомир се отпускат 2,1 млн. лв. за реконструкция и рехабилитация на вътрешната водопроводна мрежа. За неотложни ремонти на пътната инфраструктура на община Опан се отпускат 0,6 млн. лв., а за реконструкция на довеждащия за град Трън водопровод - 2,2 млн. лв. по бюджета на общината.

Необходимите средства ще се осигурят за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за 2021 г. и чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2021 година.

Пари има и за образованието и предотвратяването на бедствия

Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 10 млн. лева по бюджета на МОН за саниране, ремонт и обзавеждане на студентски общежития.

След поредицата от инциденти заради свлачища, правителството отпусна и 20 146 830 лв. за предотвратяването на бедствия и последиците от вече случилите се, както и за пръскането срещу комари. 

Утвърдено е предназначението на субсидиите на национално представителните организации на хората с увреждания. 

21 организации на и за хората с увреждания имат призната националната представителност. Размерът на субсидиите за всяка от тях е индивидуален и е съобразен с техните предложения. Предоставените средства за финансиране не могат да се използват за икономически или инвестиционни дейности.

С цел да бъдат насърчени дейностите в подкрепа на социалното приобщаване на хората с увреждания е утвърдено увеличението с 15% на субсидиите и другите текущи трансфери за юридически лица с нестопанска цел.

#Марияна Николова #МС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »