Фандъкова каза кой е виновен за токовата трагедия насред столицата

Фандъкова каза кой е виновен за токовата трагедия насред столицата
A A+ A++ A

Столичният кмет Йорданка Фандъкова се опита да посочи кой носи вина за трагедията с убитото от ток момче, търсейки отговорност от управата на район "Триадица", чийто кмет е Димитър Божилов от ДСБ.

"ЧЕЗ е свързала павилиона в двора на болницата "Св. Иван Рилски" на база служебна бележка, подписана със запетая от главния архитект на район "Триадица" без преместваемият обект да има документ за въвеждане в експлоатация. Изискването за наличие на документ за въвеждане в експлоатация е част от условията за сключване на договор за подаване на напрежение от ЧЕЗ. Защо на напълно незаконен обект е подадено разрешение", попита на брифинг Фандъкова.

Заедно с главния архитект на София Здравков Здравков тя даде информация за направената проверка след инцидента, при който в неделя 16-годишно момче загина от токов удар, след като стъпи на шахта на бул. "Гешов".

"Изказвам искрените си съболезнования пред семейството и близките на Людмил. Пред тях и пред паметта на Людмил дължим ясни отговори за случилото се. Това е тежко престъпление, казвам го като родител и като баба. Трябва да бъдат разкрити всички обстоятелства и да се понесе конретна отговорност за действията или бездействията на хора, които са довели до смъртта на едно невинно дете", заяви Фандъкова.

Тя добави, че много институции са побързали да заявят, че нямат отговорност и отношение към инцидента. 

"Затова беше важно да изясним всички обстоятелства преди да застана пред вас. Проверени са всички обекти. Три от тях са на тротоара. За два район "Триадица" е провел конкурс, има сключен договор и получава наем от тях. В документите на всички са открити пропуски и нарушения. Те нямат удостоверения за въвеждане в експлоатация и са незаконни. Въпреки това към тях се подава електричество от ЧЕЗ. По отношение на двата павилиона в двора на болницата, за които тя има договор за наем, проверката установи, че те също са незаконни - без схеми за поставяне и без да са въведени в експлоатация. Това е констатирано от район "Триадица" през 2018 г. и започва процедура за премахване. В документите обаче са открити пропуски от общинската дирекция по строителен контрол и тя ги връща на района за допълване. Но до ден днешен новите констативни актове не са предоставени обратно.

 

#Йорданка Фандъкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"