Зимата се завърна - единични населени места в страната остават без ток (ОБНОВЕНА)

Зимата се завърна - единични населени места в страната остават без ток (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

През нощта обстановката се усложни в цялата страна. Рязко паднаха температурите с умерен до силен и бурен вятър, което затрудни както снегопочистващата техника, така и пътуването на шофьорите. Това заяви на брифинг Георги Терзийски, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, съобщи БГНЕС.

На почистващите фирми на АМ „Тракия” и на Софийски околовръстен път налагат санкции на стойност 50 000 лева. „Това е за ненавременни действия при усложнената обстановка снощи в 20.00 ч. на АМ „Тракия” и през нощта за неизпълнение на дейности на Околовръстния път на София. Общо глобата е 50 000 лева - на дружеството, поддържащо АМ „Тракия”, е около 30 000 лв. и 20 000 лева на фирмата, осигуряваща снегопочистването на Софийския околовръстен път. Ще бъдем безкомпромисни към действията на снегопочистващите фирми“, категоричен е Терзийски. Причините за забавяне на почистването са комбинирани, но дори малкото забавяне при такива условия води до бързо усложняване на ситуацията.

Водачите да не навлизат в аварийните ленти, когато има снегопочистване, а да бъдат търпеливи и да изчакват. Пътищата се обработват, единствено в момента има затворен път в област Разград, тъй като независимо, че снегът не е много, има снегонавявания поради силния вятър. Обстановката в Североизточна България предстои да се усложнява“, каза още Георги Терзийски.

563 машини са работили през нощта

По-рано от АПИ съобщиха, че 563 машини са обработвали пътищата от републиканската пътна мрежа през нощта, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите. Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим. Съоръженията и настилките се обработват срещу заледяване и хлъзгавост, съобщиха от АПИ.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.  За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавявания, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Единични населени места в страната остават без ток и в момента, съобщиха от трите електроразпределителни дружества.

През целия ден екипите на ЧЕЗ отстраняваха възникналите аварии по мрежата, но веднага след това токът спираше на други места, като проблеми с електрозахранването имаше основно в района на Плевенско и Видинско, каза Борислава Луканова от ЧЕЗ:

"Силният вятър днес скъса  множество проводници по мрежата на ЧЕЗ Разпределение. На места вятърът достигаше до над 100 км в час, което пречеше на възстановителните дейности. В региона на Видин монтьорите не успяваха да закрепят стълбите върху електроразпределителните стълбове поради силният вятър. Продължава работата по отделни единични повреди. За всички райони остават дежурните аварийни екипи и ще реагират незабавно при необходимост".

Три села в Хасковско остават без ток, съобщи Петър Костадинов  от EVN:

"Да се надяваме в близкия час и те да имат захранване. Вятърът продължава да е силен на места. На този етап ситуацията е сравнително спокойна по отношение на електрозахранването. Продължаваме да следим и да имаме готовност за реакция събота и неделя".

През деня в Южна България без ток бяха населени места освен в Хасковско, и в района на Сливен.

Във всички 12 села в Североизточна България електрозахранването е възстановено, съобщиха от "ЕнергоПро".

#зима #сняг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"