Симеонов: С Марешки сме в общ фронт срещу грабежа на картелите и искаме евтин ток

Симеонов: С Марешки сме в общ фронт срещу грабежа на картелите и искаме евтин ток
A A+ A++ A

С „Воля“ имаме едни и същи приоритети в програмите си - за увеличаване на пенсиите, за полицаи във всяко населено място, за спиране грабежа на картели и монополи, за мълчаливо съгласие в помощ на бизнеса, за подкрепа на средния и дребния бизнес, за ниски цени на електроенергията. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия лидерът на НФСБ Валери Симеонов. 

„От доста време търсим сближаване и евентуално патриотично обединение. Повече от година и половина търсим сближаване с „Воля“, добави той.

„Марешки е имал две изказвания срещу мен през 2019 г. Едното беше по време на протестите на майките. Той е бил подведен, но след това не може да намерите упреци към мен от него. От година и половина сме в разговори за Марешки за патриотично обединение и за сближаване“, подчерта лидерът на Националния фронт за спасени на България.

Политиката не се движи от личните взаимоотношения, а от определени закономерности в партийно отношение, добави той.

„Доста често нашите инициативи са съвпадали, много са близки и законодателните ни инициативи. От „Воля“ внесоха много добър законопроект за забрана на електронните цигари. Ние го подкрепихме. Преди това ние бяхме внесли срещу наргилетата, който получи подкрепа от партията на Марешки. Програмите ни са също много близки“, заяви Симеонов. 

„Ние си държахме на нашата коалиция с ВМРО. Подготвяхме се за една по-широка коалиция между трите партии. След като ВМРО ни изненада, този процес трябваше да бъде ускорен“, добави той.

„Изненада ме реакцията за нашето обединение. Не сме се обединили с ДПС или с БСП. Не сме се обединили с партия, с която имаме коренни различия”, заяви депутатът. 

„Не е ясно дали след изборите ще сме в коалиция с ГЕРБ. През 2014-та и през 2017 г. ние постигнахме споразумение с тази партия след съгласуване на програмите. Дотогава такова нещо не е правено. Не може отсега да кажем дали ще подкрепим отново ГЕРБ. Не зная в следващото народно събрание каква програма ще имат. Ние също имаме корекции в нашата. Ако програмите съвпадат, ще ги подкрепим. Няма да ги подкрепим, ако не съвпадат“, добави той.

"С „Воля“ сме за защита на националните интереси. Нашите програми на 95% съвпадат. Има въпроси, които трябва да се уточнят. В тяхната програма пише за стратегическо партньорство със САЩ. Не сме съгласни, че това трябва да се декларира", заяви Симеонов. 

"За тези четири години нито „Воля“, нито Марешки са упреквани за корупция, за злоупотреби или далавери. Същото се отнася и за НФСБ. Двете партии успяхме да запазим своите лица чисти", подчерта той.

Не виждам нищо по-естествено от това две партии, които се запазиха неопетнени, да се сближат, заяви лидерът на НФСБ.

След като водещият Виктор Николаев го пита дали може в новата коалиция да влезе друга политическа сила той отговори с „да“ и добави „ако имате патриотична партия, сме готови да преговаряме и с вас“.

"Обединение с „Възраждане“ е невъзможно, защото е ярка проруска партия. Лидерът им бе наш координатор за Варна, но беше освободен. Преди това е бил във ВМРО и оттам е отстранен", заяви Симеонов. 

„С КОД на Петър Москов е възможно да се коалираме. Говорили сме. Ще има допълнителни разговори, ако за тях представляваме интерес. Към коалицията ни с „Воля“ ще се присъединят Християндемократическата партия и социалдемократите на Нехризов“, каза още той. 

#Валери Симеонов #Веселин Марешки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"