Монтират датчици на 26 свлачища

Монтират датчици на 26 свлачища
БГНЕС
A A+ A++ A

В България има регистрирани 2 178 свлачища, като общата им площ е 217 610 дка. Имаме 830 активни свлачища, потенциални 895 и стабилизирани 453. Това отчете министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време изслушването й в ресорната парламентарна комисия, предаде репортер на БГНЕС.

„През 2020 са регистрирани 6 нови свлачищни процеса и са активизирани 48 от всичките регистрирани свлачища в България. През 2020 на 231 от регистрираните свлачища е направен мониторинг, а 225 от тях имат монтирани контролно-измервателни системи, т.е. монтирани както пиезометри, репери, така и монтирани уреди за отклонения в земните маси, които да бъдат регистрирани“, заяви тя.

Аврамова обяви, че в момента МРРБ е бенефициент и изпълнява проект, който предвижда монтаж на контролно измервателни системи на още 26 свлачища и подчерта, че цялата процедура вече е извървяна и предстои само уредите да бъдат монтирани.

„Срутищните процеси са по–големият проблем, особено тези които се случват до Републиканската пътна мрежа. Това което предвиждаме освен тези още 26 системи да направим пилотно и монтаж на датчици на големи скални масиви“, обяви министърът и поясни, че в България вече има монтирани такива датчици.

„Не е възможно навсякъде да бъдат монтирани, защото срутищата се получават там, където има по-дребни скални късове, които се откъсват и падат. Тези датчици могат да бъдат монтирани на големи скални късове, на които да следим движението“, обясни тя и уточни, че такъв датчик е монтиран на Мадарския конник.

 

#Петя Аврамова #свлачища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »