Брюксел вдига меркина на нас и още 23 държави заради правилата в телекомуникациите

Брюксел вдига меркина на нас и още 23 държави заради правилата в телекомуникациите
Pixabay
A A+ A++ A

Европейската комисия откри производства за установяване на неизпълнение на задължения срещу 24 държави членки, сред които и България, за това, че не са въвели новите правила на ЕС в областта на далекосъобщенията.

С Европейския кодекс за електронни съобщения се модернизира европейската регулаторна рамка за електронните съобщения, за да се подобрят изборът и правата на потребителите, например чрез осигуряване на по-ясни договори, качество на услугите и конкурентни пазари. Кодексът също така гарантира по-високи стандарти на съобщителните услуги, включително по-ефективни и достъпни спешни повиквания. Освен това той позволява на операторите да се възползват от правилата, стимулиращи инвестициите в мрежи с много голям капацитет, както и от подобрената регулаторна предвидимост, която води до по-иновативни цифрови услуги и инфраструктури.

Крайният срок за транспониране на Кодекса в националното законодателство беше 21 декември 2020 г. Досега само ГърцияУнгария и Финландия са уведомили Комисията, че са приели всички необходими мерки за транспониране на Директивата, като по този начин са обявили нейното транспониране за завършено.

Поради това Комисията изпрати официални уведомителни писма на Белгия, България, Чехия, Дания, Германия, Естония, Ирландия, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Австрия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия и Швеция, с които ги прикани да приемат и нотифицират съответните мерки. Държавите членки разполагат със срок от два месеца, за да отговорят.

 

#ЕК #процедура #телекомуникации #България #държави-членки #договори #потребители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"