Заради Навални: Дипломат №1 на ЕС на визита в Москва

Заради Навални: Дипломат №1 на ЕС на визита в Москва
A A+ A++ A

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел пристига на тридневно работно посещение в Москва. Очаква се Борел да обсъди с руските си колеги съдбата на опозиционера и критик на Кремъл Алексей Навални, който беше осъден на 2 години и 8 месеца затвор, съобщи БНР.

Жозеп Борел изрази желание да се срещне лично с Алексей Навални. Ръководителят на европейската дипломация заяви, че осъждането на опозиционера противоречи на международните ангажименти на Русия в областта на върховенството на закона и основните свободи.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова Европейския съюз да не обвързва перспективите на отношенията си с Русия със случая „Навални“. А говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова оцени като намеса във вътрешните работи на суверенна държава присъствието на европейски дипломати на съдебното заседание по делото срещу опозиционера. Тя напомни, че посещението на Борел в Москва е предварително планирано и намекна, че руската страна също има въпроси, свързани със спазването на човешките права в Европа.

От Кремъл обявиха, че не е планирана среща между Борел и Владимир Путин. Утре Жозеп Борел ще разговаря с руския министър на външните работи Сергей Лавров, след което двамата ще дадат пресконференция.

„Европейският съюз трябва да води диалог с Русия, ако иска да бъде играч на световната сцена“, казва Борел преди визитата си в Москва. „Русия остава съсед и партньор от първостепенно значение, с когото трябва да поддържаме диалог, твърдо изразявайки нашите искания, ако наистина искаме да станем глобален играч и да можем да влияем на такива важни за нашата сигурност въпроси като Сирия, Либия, Нагорни Карабах. Беларус или Украйна. Това е целта на моето посещение [в Москва]", посочва той, цитираано от TACC и „Фокус“.

#ЕС #Москва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »