Швейцария отхвърли ваксината на AstraZeneca

Швейцария отхвърли ваксината на AstraZeneca
Pixabay
A A+ A++ A

Швейцария отказа одобрение на ваксината срещу Covid-19 на компанията AstraZeneca, заяви в сряда  лекарственият регулатор Swissmedic, позовавайки се на липсата на необходимата информация за вземане на решение, съобщава Ройтерс, предаде БГНЕС.

Страната обяви отделно, че е поръчала още милиони дози ваксини срещу коронавирус от други производители.

Швейцария, която вече е поръчала 5,3 милиона дози от AstraZeneca, заяви, че изчаква резултатите от изпитването на тази ваксина с участието на десетки хиляди хора в Северна и Южна Америка, след като при по-ранните тествания не са били предоставени ясни данни, включително за ефикасността ѝ при възрастни хора.

"Веднага след получаването на резултатите временно разрешение може да бъде издадено с много кратко предизвестие", се казва в изявление на Swissmedic, като се добавя, че е необходимо да се получат допълнителни данни за безопасността, ефикасността и качеството на тази ваксина.

"Наличните понастоящем данни не сочат към положително решение по отношение на ползите и рисковете“, се казва още в изявлението.

От AstraZeneca за сега отказаха коментар на швейцарското решение.

Компанията и нейният партньор, Оксфордският университет, защитиха своята ваксина ден по-рано, заявявайки, че тя има 76% ефективност срещу симптоматична коронавирусна инфекция в продължение на три месеца след еднократна доза, която ефектиност се увеличава, ако бъде забавено поставянето на втората доза.

Въпреки че през миналата седмица Европейската агенция по лекарствата и ЕК одобриха прилагането на ваксината на AstraZeneca в ЕС, някои европейски държави взеха решение да ограничат използването на тази ваксина за определени възрастови групи, позовавайки се на липсата на данни за ефективността, особено при възрастните хора.

На този етап разрешени за употреба в Швейцария са ваксините на Moderna и на BioNTech/Pfizer.

Междувременно швейцарското правителство заяви, че е подписало сделка с германската биотехнологична компания Curevac и с шведското правителство за доставката на 5 милиона дози ваксини, както и предварителен договор с американския производител на ваксини Novavax за 6 милиона дози, и е осигурило още 6 милиона дози от ваксината на Moderna.

С тези нови заявки общите швейцарски поръчки за ваксини надминават 30 милиона дози, което е около два пъти повече от населението на страната около 8,6 милиона население при режим на двудозова ваксинация.



#Швейцария #ваксина #AstraZeneca #отказ #covid-19

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »