Съдът отмени изхвърлянето на „Атака“ от „Обединени патриоти“

Съдът отмени изхвърлянето на „Атака“ от „Обединени патриоти“
ВАС
A A+ A++ A

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на ЦИК от 28 януари, с което бяха извършени промени в състава на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, „Атака” и ВМРО“, предаде Нова ТВ.

Преди дни стана ясно, че ЦИК е променила състава и наименованието на коалицията, като е заличила партията на Волен Сидеров от нея. Така коалицията стана „Обединени патриоти - НФСБ и ВМРО”. Решението беше прието след заявление от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

От „Атака” определиха решението като „незаконна стъпка”, с която лишават партията от членове в секционни и районни комисии. И веднага подадоха жалба в съда.

В решението си съдът подчертава, че коалицията от трите партии се е регистрирала така и се е явила по този начин на изборите през 2017 г. Това означава, че сроковете, в които е можело да се правят промени в състава на коалицията, отдавна са изтекли. Нещо повече - изборите, за целите на които е регистрирана коалицията, също са приключили.

Освен това дори да беше подадено в срок заявлението на лидера на ВМРО, решението на ЦИК пак би било неоснователно, без заявление за напускане, подадено от страна на „Атака”.  Причината е в коалиционното споразумение между трите партии. В него се казва, че решенията на коалицията се „считат за приети само ако са приети“ с пълно единодушие. В случая няма заявление на „Атака" за напускане на коалицията. А представеното решение за промени в състава на коалиция е прието само от две партии от състава й – НФСБ и ВМРО.

Решението на ВАС е окончателно. Преписката се връща на ЦИК за ново произнасяне, като следва да бъдат спазени задължителните указания по тълкуването и прилагането на закона.

 

#ВАС #Атака #Обединени патриоти #ЦИК #ВМРО #НФСБ #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »