Ето кои политически фигури подкрепиха Радев за втори мандат

Ето кои политически фигури подкрепиха Радев за втори мандат
A A+ A++ A

Президентът отчете 4 години на поста. Минути след неговата заявка за втори мандат заваляха политически реакции, като сред тях има и критики, и подкрепа. 

Снимка: Народно събрание

Председателят на парламента Цвета Каранчева побърза да изтъкне, че кандидатурата на Радев няма да повлияе на парламентарните избори. Според нея причина за ранното огласяване на кандидатурата са слуховете, че Йотова ще бъде издигната за държавен глава. Караянчева смята, че по този начин президентът се застрахова, че ще получи подкрепата на БСП за втори мандат, предаде „24 часа“. 

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров заяви, че одобрява кандидатурата на държавния глава. „Той е в правото си. Президентът Радев се държа доста добре. Аз му давах някои съвети, той се вслуша в част от моите съвети, даже ги предложи като идея. Ставаше дума за „Информационно обслужване“, за фантомите, което означава, че се вслушва в това, което говоря“, коментира Сидеров, цитиран от БГНЕС. 

От СДС пък разкритикуваха датата, в която държавният глава е решил да обяви кандидатурата си - когато почитаме жертвите на комунистическия режим. От партията заявиха, че за тях вече Румен Радев и Илияна Йотова няма да бъдат представители на президентската институция.

„Днес той реално се делегитимира като президент на България и се превърна в кандидат-президент. Избра да се самоиздигне в един от най-черните дни на най-новата ни история – когато се покланяме пред мъчениците на комунизма. Вероятно тази дата за него има друг смисъл, щом я припозна както подходяща и тържествена , за да започне предизборната си кампания“, посочват в своя позиция до медиите от СДС. 

Председателят на "Изправи се.БГ" Мая Манолова също изрази подкрепата си за втория мандат на Румен Радев.

“В критични за нацията моменти президентът направи своя избор. Той застана на страната на народа, а не на страната на корумпираното управление и се ползва с огромна подкрепа сред българските граждани. В условия на диктаторски режим, след 11 години управление на Борисов, имаме нужда от силно лидерство и президентът показа, че може да демонстрира такова. Личното ми мнение е в подкрепа на втория мандат на президента Радев”, написа тя в своя профил във Facebook. 

 

#политика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"