Цвети Пиронкова със страхотен обрат срещу коравата Дона Векич, чака мач със Серина

Цвети Пиронкова със страхотен обрат срещу коравата Дона Векич, чака мач със Серина
A A+ A++ A

Цветето на родния тенис - Цветана Пиронкова, се класира за трети кръг на турнира Yarra Valley Classic в Мелбърн след победа в три сета над световната №32 Дона Векич. Българката загуби много тежко първия сет, но отново показа непримиримия си дух и осъществи пълен обрат, записвайки пета поредна победа от началото на годината.

Това бе пета победа за Пиронкова срещу Векич, като първата ни ракета все още няма загуба от хърватката. В следващата фаза може да видим повторение на 1/4-финала на US Open между пловдивчанката и Серина Уилямс. Това ще се случи ако носителката на 23 титли от Големия шлем спечели мача си срещу Дария Гаврилова.

Векич демонстрира много агресивна и динамична игра в първия сет, която изненада неприятно първата ни ракета. След трудното начало на срещата обаче Пиронкова постепенно успя да наклони везните в своя полза като отново атакуваше много прецизно, а добрата ѝ игра в защита доведе до множество грешки от страна на нейната опонентка.

Пиронкова поведе с 40-0, но Векич намали резултата след чудесен бекхенд на линията, последван от двойна грешка на българката. Въпреки това първата ни ракета не позволи на опонентката си да изравни и успя да спечели откриващия гейм.

Във втория гейм Векич показа много агресивна и динамична игра и поведе с 40-0. Пиронкова спаси първите два геймпойнта на хърватката, която обаче все пак успя да изравни резултата в сета.

Световната №32 продължи да се представя по-добре и в третият гейм. Мощните и разнообразни атаки на хърватката затрудняваха Пиронкова и Векич успя да пробие сервиса на първата ни ракета.

В четвъртия гейм Пиронкова успя да изравни след като изоставаше с 15-40, но след това Векич спечели две безответни точки и увеличи преднината си в сета.

Хърватката се представи много силно и в петия гейм, като достигна до две поредни точки за пробив. Пиронкова спаси първата, а вследващото разиграване владееше инициативата, но чудесната защита на нейната опонентка и позволи да пробие за втори път в мача.

Пиронкова поведе с 30-15 в шестия гейм, но Векич бързо си върна инициативата като изравни след много добра така, след което поведе като реализира директна точка от сервис. Геймът приключи с грешка от ретур от страна на българката и нейната опонентка се доближи само на гейм от спечелването на сета.

Пиронкова на два пъти се оказа догонваща в началото на седмия гейм, но въпреки това успя да вземе инициативата и на три пъти стигна до точка за спечелването на гейма. Векич обаче демонстрира много добра игра на мрежата и успя да стигне до сетбол, който реализира след непредизвикана грешка на първата ни ракета.

Векич спечели на нула откриващия гейм на втория сет, като за това помогнаха нови две непредизвикани грешки от страна на Пиронкова. Хърватката продължи да играе с голямо самочувствие и приключи гейма с много силен и добре пласиран форхенд близо до линията.

Световната №32 удвои преднината си в сета след нов гейм на нула, като по този начин хърватката записа осем поредни спечелени гейма, както и десет поредни спечелени точки.

Първата ни ракета най-после успя да прекъсне силната серия на своята опонентка като проби сервиса ѝ в третия гейм. Този път агресията на Векич се обърна срещу нея и тя направи няколко грешки на първи сервис, след което не бе особено убедителна на втори и Пиронкова успя да се възползва от ситуацията.

В четвъртия гейм Пиронкова започна да атакува много по-уверено, докато в същото време непредизвиканите грешки на Векич зачестиха. Това позволи на първата ни ракета да затвърди пробива и да изравни резултата в сета.

Пиронкова поведе в следващия гейм, но тази точка се оказа единствена за нея. Векич си върна инициативата като повиши значително качеството на сервиса си и реализира два аса, като това се оказа решаващо за успеха ѝ в гейма.

Първата ни ракета демонстрира много добра игра в шестия гейм, като принуди Векич да се защитава през почти цялото време и бързо успя да възстанови равенството.

Хърватката отново премина в атака и стигна до две поредни точки за спечелването на седмия гейм. Първата бе отразена от Пиронкова, но след това първата ни ракета направи непредизвикана грешка и така Векич отново поведе в резултата.П

Пловдивчанкатаизигра много силен осми гейм, като затрудняваше Векич не само с мощни атаки от форхенд, но и с много добре пласирани къси топки. Тази тактика изненада хърватката и Пиронкова отново изравни резултата в сета.

Първата ни ракета стигна до две поредни точки за пробив, като за това помогнаха допуснатите от Векич двойна и непредизвикана грешка. Хърватката обаче отрази първата с много добра игра на мрежата, след което спаси и втората като пласира форхенд уинър на линията. Векич имаше две възможности за спечелването на гейма, но и в двата случая допусна непредизвикани грешки. Малко след това Пиронкова реализира третия брейкпойнт, който се откри пред нея, а след края на гейма изнервената ѝ опонентка хвърли ракетата си на корта.

Първата ни ракета започна силно десетия гейм и поведе с 30-0. Векич намали резултата, но Пиронкова не даде повече точки на опонентката си и приключи сета още про първата си възможност.

Векич подобри значително сервиса си и това ѝ помогна да спечели откриващия гейм в заключителния сет.

Хърватката поведе с 30-0 във втория гейм, но Пиронкова успя да осъществи обрат след няколко много добри атаки, които не оставиха шансове на нейната опонентка.

Векич отново започна да атакува по начина, по който го правеше в края на първия сет и това ѝ позволи да поведе с 40-15. Пиронкова спаси първи геймпойнт, но при втория допусна непредизвикана грешка и така хърватката отново поведе в сета.

Четвъртият гейм започна зле за Пиронкова, която изоставаше с 0-30. Първата ни ракета обаче осъществи впечатляващ обрат и не позволи на опонентката си да реализира пробив, изравнявайки за 2-2.

В петия гейм Векич отново опитваше да атакува близо до линиите, но Пиронкова се зашитаваше чудесно и достигна до брейкпойнт, който обаче не успя да реализира. В следващите минути българката спаси точка за спечелването на гейма от страна на Векич и пропусна още един брейкпойнт, преди все пак да успее да осъществи пробив при третата си възможност.

Векич поведе с 30-15 в шестия гейм след като отново демонстира много добра игра при мрежата, но това не разколеба Пиронкова. Първата ни ракета си върна инициативата и успя да стигне до обрат, който я доближи значително до победата.

Първата ни ракета продължи да играе по-добре, докато Векич ставаше все по-колеблива. Непредизвиканите грешки на хърватката отново зачестиха и това бе добре дошло за Пиронкова, която спечели сравнително лесно седмия гейм. Първата ни ракета не пропусна чудесната възможност, която се откри пред нея, и стигна до победата след като спечели осмия гейм на нула.

#Серина Уилямс #Цветана Пиронкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »