Пандемията в развитие: Германия очаква недостиг на ваксини, Норвегия затваря границите си

Пандемията в развитие: Германия очаква недостиг на ваксини, Норвегия затваря границите си
A A+ A++ A

Говорителката на Белия дом Джен Саки изрази надежда, че международното разследване в Китай ще даде отговори за произхода на пандемията от коронавирус, предаде АФП.

„Наложително е да стигнем до дъното на нещата що се отнася до появата на пандемията в Китай“, каза тя вчера, ден преди началото на разследването на терен от експертите от Световната здравна организация.

Саки каза на ежедневния си брифинг, че Вашингтон ще оцени достоверността на доклада от разследването, когато то приключи. Освен това ще черпи и от информациите, събрани и анализирани от американското разузнаване по темата, посочва БТА.

Десетимата експерти от СЗО пристигнаха в средата на януари в Ухан. След като приключи карантината им, те ще започнат днес проучванията си в първия град в света, който бе поставен под карантина миналата година заради коронавируса.

Европейският съюз и фармацевтичната компания „AstraZeneca” ще работят заедно, за да разрешат проблема с недостига на ваксини. Двете страни са провели конструктивни разговори.

Вчера Брюксел настоя компанията да достави допълнителни дози, произведени във Великобритания, за да компенсира за недостига в Общността.

От „AstraZeneca” разгневиха Европейската комисия, след като обявиха, че ще доставят по-малко от първоначално уговорените дози заради проблеми в производството в европейските си заводи, съобщи bTV.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви в четвъртък, че страната очаква да има недостиг на ваксини срещу Covid-19 в продължение на поне още 10 седмици (поне до април).

В поредица от публикации в Туитър, Йенс Щпан предложи федералните и държавните служители на страната да проведат конференция с експерти и фармацевтични компании по въпроса за производството на ваксини в опит да подобрят процеса и разпределението им през този период.

"На тази среща на върха на федералните и регионалните правителства ще говорим за ситуацията, целите и пътя напред, така че Европа да получи справедливия си дял от ваксини", посочи още той.

В четвъртък най-продаваният в Германия вестник "Билд" (Bild) определи проблемите около набавянето на достатъчно ваксини като "скандал".

Преди седмица германските медии съобщиха, че компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca) е заявила пред Европейския съюз, че ще отнеме повече време от очакваното, за да достави планирания брой дози ваксини на блока, подчертавайки, че поръчаните от Берлин 56,5 милиона дози ще бъдат значително намалени като бройка.

"Пфайзер" също каза на властите в Германия, че се сблъсква с някои проблеми и ще забави доставките на Covid ваксини за страната.

Южна Корея съобщи, че ще започне ваксинация срещу Covid-19 на широката общественост през третото тримесечие на тази година, предаде Ройтерс.

Директорът на Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията заяви на пресконференция, че ваксинациите ще започнат през февруари с ключови групи, сред които са медицинските работници и възрастни хора в социални домове.

Южна Корея възнамерява да постигне нива на стаден имунитет чрез масова ваксинация до ноември.

Норвегия затваря границите си като в страната ще бъдат допускани само граждани, които имат статут на постоянно пребиваване. По информация на посолството ни в Осло новите изисквания влизат в сила в полунощ на 28 януари срещу 29 януари 2021 г.  Те са с цел да бъде ограничено разпространението на по-заразния британски щам на коронавируса. 
 
Изключения от изискването се прави по хуманитарни причини, сред които оказване на специални грижи за граждани в Норвегия, за чужденци, които се събират с деца си; близки членове на семейството на постоянно пребиваващи в Норвегия, като кръгът обхваща единствено съпрузи, партньори, малолетни деца, родители. Изключения се прилагат и за журналисти и персонал на чуждестранни медии, за моряци и екипажи в авиацията, за чужденци, ангажирани с превоз на стоки и пътническия транспорт, за чужденци, ангажирани с критични социални функции и др.
 
Две седмици след въвеждането на новата мярка норвежките компетентни органи ще направят оценка за нейната ефективност и за нуждата на евентуалното ѝ продължаване.
 
В сила остава изискването допусканите пристигащи да предоставят отрицателен тест за коронавирус при влизане в Норвегия, както и предварителна регистрация на пътуващите, задължителен тест на границата и задължителна карантина.
 
При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Осло на следния телефонен номер: +47 22 55 40 40, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +47 48650093. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Oslo@mfa.bg.

Словакия затегна режима си от ограничителни мерки и вече изисква отрицателни резултати от тест за коронавирус, за излизане навън, в условията на скок в броя на заразените.

Изключение се прави за лица под 15 и над 65 години. Останалите трябва да имат отрицателен PCR тест или антигенен тест, независимо къде отиват - на работа, при лекар или в магазин за хранителни стоки.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »