Националният борд по туризъм се обяви против задължителен тест за чужденци

Националният борд по туризъм се обяви против задължителен тест за чужденци
A A+ A++ A
Туристическият бранш се обяви против задължителните PCR тестовете за чуждите гости. Такава заповед издаде във вторник здравният министър проф. Костадин Ангелов. В нея се казва, че от 29 януари (петък) до 30 април се въвежда изискването пристигащите у нас да предоставят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането в страната PCR тест.

„От Националния борд по туризъм и партньорите ни от Българската туристическа камара реагирахме с писмо към правителството и Оперативния щаб, че категорично възразяваме срещу намерението за това решение, което няколко часа по-късно намери място в заповедта на министъра на здравеопазването. Това е поредният много тежък удар върху българския туризъм”, заяви Полина Карастоянова.

По думите ѝ основните гости в зимните ни курорти са от съседните страни и изискването за PCR-тест означава „каската от анулации”.

Карастоянова попита и дали това решение е съгласувано с вицепремиера и министъра на туризма Марияна Николова. „Нямаме никаква информация за подобен диалог, а работим много активно с министерството на туризма”, каза Караниколова. Според нея по-разумно би било българските власти да осигурят антигенни тестове на граничните пунктове.
„Този разход от 300-400 евро за PCR-тестове за едно семейство е катастрофа за зимния сезон”, смята Карастоянова.

От Националния борд по туризъм подкрепят и исканията на ресторантьорите. „Считаме, че техните искания са напълно справедливи. Имат право или да работят нормално, или да бъдат компенсирани достойно”, заяви Карастоянова.
 

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »