Може да се наложи да ваксинираме и домашните си любимци срещу КОВИД

Може да се наложи да ваксинираме и домашните си любимци срещу КОВИД
A A+ A++ A

Британски и американски учени допускат, че и на домашните животни може да е необходима ваксина срещу коронавирус, за да бъде предотвратено разпространението на инфекцията, съобщи ТАСС.

Еволюцията на вируса при животните, която може да бъде предадена на хората, "представлява значителен дългосрочен риск за общественото здраве", изтъкват те.

"Не може да се изключи напълно, че може да е необходима ваксинация на някои видове домашни животни, за да се ограничи разпространението на инфекцията", заяви пред телевизия Скай един от авторите на изследването Кок ван Остерхаут, професор по еволюционна генетика в университета на Източна Англия, който е сигурен, че трябва да бъде разработен такъв препарат, дори и предаването на коронавирус от кучета и котки на хора все още да не не е потвърдено.

Ван Остерхаут твърди, че Русия "вече е започнала да разработва ваксина за животни", но за нея има много малко информация.

През декември миналата година Александър Гинцбург, ръководител на разработилия ваксината "Спутник V" център "Гамалея" заяви, че не е възможно напълно да се избавим от новия коронавирус, защото той се предава не само от човек на човек, а негови носители могат да бъдат и животните. Той обърна внимание на случилото се в Дания, където заради плъзнала зараза сред норки във ферми, властите решиха да унищожат всички животни.

Инфекции с норки са регистрирани и в други страни. В същото време Кит Хамилтън от СЗО заяви през декември 2020 г., че коронавирусната инфекция се разпространява по-лесно сред норки, отколкото сред други животни, по-специално котки и кучета.

В изследването са участвали също специалисти от института Ърлхам в Норидж и университета на Минесота.

#коронавирус #кучета #учени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »