Пандемията в развитие: 5 починали след ваксинацията в Швейцария, Западна Европа затяга мерките

Пандемията в развитие: 5 починали след ваксинацията в Швейцария, Западна Европа затяга мерките
A A+ A++ A

Световната здравна организация обяви, че е твърде рано за изводи от мисията ѝ в китайския град Ухан, както и да се твърди, че именно от Китай е започнала коронавирусната пандемия, предаде АФП.

Екип експерти на СЗО пристигна в Ухан на 14 януари с цел разследване на произхода на смъртоносния коронавирус повече от година след съобщенията за първите случаи на Covid-19 в централния китайски град.

Учените все още са под карантина в хотел.

Самият Пекин подхранва идеята, че пандемията е започнала извън китайските граници.

„Всички хипотези са на масата. И определено е твърде рано да се направи заключение откъде точно е тръгнал вирусът – от Китай или извън него“, заяви вчера директорът по извънредните ситуации на СЗО Майкъл Райън.

„Има различни…научни наблюдения в различни части от света…всички те са много важни, защото изграждат общата картина“, посочи той на пресконференция в Женева.

Коронавирусът вече е причинил смъртта на над 2 млн. души и заразил десетки милиони.

СЗО смята, че установяването на прехвърлянето му от животни на хора е ключово за предотвратяване на бъдещи огнища. 

Днес Ухан отбелязва годишнина от строгата 76-дневна карантина, която бе наложена заради коронавируса.

Дори само една доза от ваксината „Пфайзер/Бионтех“ осигурява сериозно наличие на антитела в рамките на седмица, сочат израелски данни, цитирани от „Файненшъл таймс“.

В здравен център в Северен Израел 91% от 1800 лекари и медицински сестри, които са получили двете дози от ваксината, са демонстрирали сериозно наличие на антитела 21 дни след първата инжекция и преди поставянето на втората. Други 2 на сто са с умерено наличие на антитела.

„Ако 93% са имали сериозен отговор три седмици след първата инжекция, това повдига въпроса, че по-скоро повече хора може да получат първа инжекция“, коментира д-р Майкъл Халбертал, шеф на здравния център.

В друг здравен център сходни кръвни тестове на различни интервали са показали, че поне 50 на сто от персонала са били с нива на антитела„на необходимото ниво“ две седмици след първата доза.

Данните са базирани на индивидуални реакции на ваксината и не осигуряват категорична оценка за ефикасността на единичната доза. Клиничните изпитания на „Пфайзер/Бионтех“ са базирани на две инжекции в разстояние на 21 дни и не измерват антителата. „Пфайзер“ посочи, че не може да коментира независими проучвания.

Но първоначалните изводи са вероятно насърчаващи в подкрепа на учените, които смятат, че времето между двете дози може да бъде удължено заради ограничените доставки. 

Случаите на сериозна алергична реакция на ваксината срещу коронавируса на компанията Модерна са редки и засягат само 10 души на над 4 милиона ваксинирани. Това показва анализ на американските здравни власти на ваксинираните с първа доза от ваксините, предаде Франс прес.

Нито един от десетте случая на алергична реакция не е довел до смърт.

Американските центрове за превенция и борба със заболяванията са проучили в периода 21 декември-10 януари 108 възможни случая на алергична реакция сред 4 041 396 ваксинирани с първата доза на ваксината на Модерна.

От проучените случаи само 10 са се оказали действително анафилактичен шок (сериозна алергична реакция). От тях при 6 е имало нужда от хоспитализация, а 4 са били поети от спешни отделения. Това означава 2,5 анафилактични шока на 1 милион инжекции. При ваксината на Пфайзер съотношението беше 11,1 шока на 1 милион инжекции.

Сред 10-те случая на алергична реакция след ваксината на Модерна, 9 са имали предистория на алергични реакции към храна или медикаменти, но не и след инжектиране на ваксина. Алергичните симптоми са се проявили 15 минути след поставяне на дозата при 9 от случаите и над 30 минути в десетия случай.

И 10-те случая са при жени на възраст 31-63 години. Такава доминация при алергичните случай имаше и при наблюденията след поставяне на ваксината на Пфайзер. Но причината за това може да е по-голямото съотношение на жени, получили доза от ваксината (около две трети на една трета мъже)

До днес в Швейцария има 42 случая на странични ефекти след ваксинация срещу Ковид-19 с одобрените в страната ваксини. Пет от случаите са свързани със смърт на пациенти, се казва в изявление, публикувано на 22 януари от агенцията за терапевтични продукти Swissmedic, предава EA Daily.

"Към 21 януари Swissmedic е получил общо 42 съобщения за предполагаемо нежелани ефекти на първите ваксини Ковид-19, разрешени в Швейцария", се казва в него. 26 твърдения, или 62%, се отнасят до "леки реакции, докладвани в клинични изпитания". Останалите 16 случая (32%) се считат за сериозни, пет от които са "свързани с развити

Европейските държави затягат още повече мерките срещу COVID-19, заради британския щам на вируса. Премиерът Борис Джонсън заяви, че вероятно тази мутация е много по-смъртоносна. Заради нарастващия брой заразени Белгия ограничава пътуванията в чужбина.

От 27 януари до 1 март е забранено белгийците да пътуват в чужбина за развлечение или туризъм.

"Знам, че това е много рестриктивна мярка, но това, което видяхме през последните две седмици е, че хората пътуват, с тях пътува и вирусът, заяви белгийският премиер Александер де Кро.

От почти три месеца Белгия е в частична карантина. Училищата са отворени. Но са затворени кафенета, ресторанти, спортни зали, фризьорски салони.

Независимо от мерките смъртността от COVID-19 в страната продължава да е много висока. От началото на пандемията от коронавируса са починали 20 000 души.

Новият щам предизвика безпокойство и в Нидерландия. От днес всички пристигащи в кралството от държави с оранжев и червен код трябва да представят резултати от двоен тест - бърз антигенен и PCR. България попада в този списък.

От утре Франция въвежда изискването за отрицателен PCR за влизащите в страната.

Всички ограничителни мерки срещу коронавируса в Гърция се удължават с една седмица, до 1 февруари. Новината съобщи заместник-министърът по гражданската защита Никос Хардалиас на редовния брифинг за пандемията в петък вечер, предаде БТА.

До тази дата остават в сила полицейският час от 21:00 до 05:00 часа, есемесите за разрешено излизане и задължителното носене на маски на всички открити и закрити обществени места. В такситата вече е разрешено да се возят по двама пътници освен шофьора.

С още една седмица е продължена и забраната за любителски лов и риболов, с изключение на областите Еврос, Родопи и Ксанти, където е разрешен ловът на глигани за предотвратяване на разпространението на африканска чума по свинете.

В петък в Гърция бяха потвърдени 585 нови случая на коронавирус в Гърция и 28 смъртни случая от COVID-19. С това общият брой на заразените от началото на епидемията достигна 151 041, а на жертвите на болестта - 5598.

В Испания - Мадрид затяга за пореден път мерките, за да овладее заразата. От понеделник за две седмици се забраняват събиранията на повече от четирима души, ако не са от едно домакинство. Опасенията са, че новият щам може да предизвика колапс на здравната система.

Префектът на Букурещ Траян Бербечану съобщи днес, че е взето решение от понеделник да бъдат облекчени някои от ограничителните мерки, въведени заради пандемията от Covid-19, съобщава Аджерпрес, цитирана от БТА.

Той заяви, че ресторантите, баровете и кафенетата ще работят в интервала 6.00-21.00 часа с максимум 30% от капацитета си.

"В Букурещ днес беше регистрирано ниво на заразяване от 2,52 на хиляда жители. За трети пореден ден нивото е под 3 на хиляда, което от законова гледна точка изискваше на свикаме Градския комитет за извънредни ситуации, да анализираме ситуацията и да вземем решение", заяви той.
По думите му комитетът е решил от 25 януари да влезе в сила облекчаване на част от мерките.
"Ресторантите, баровете и кафенетата ще функционират в интервала 6.00-21.00 часа с максимум 30% от капацитета си и при спазване на всички определени от закона мерки", посочи Бербечану.

Същите правила се отнасят и за театрите, кината, залите за представления и игралните зали, добави префектът на Букурещ.

По-рано днес министерството на здравеопазването призова Градския комитет за извънредни ситуации да отложи разхлабването на ограничителните мерки, след като в столицата бяха потвърдени два случая на новия, по-силно заразен щам на коронавируса.

Белгия забранява маловажните пътувания за чужбина и от чужбина към Кралството до 1-ви март, стана ясно след днешното заседание на консултативния комитет.

Мярката влиза в сила от 27 януари, съобщи белгийският премиер Александър де Кро.

Като мотив той посочи запазването на добрите резултати след въвеждането на карантината и ограничаването на разпространението на мутациите на Covid-19.

Де Кро уточни, че под маловажни пътувания се разбират развлекателните и туристическите:

“Това означава, че само основните пътувания ще бъдат разрешени. Например, по семейни причини като съвместното родителство, лечение, работа и пребиваване в различни страни или пък пътуване с чисто професионална цел“.

Консултативният комитет ще заседава на 5-и февруари, за да реши дали може да се възобнови работата на  т.нар. "контактни професии, които нямат медицински характер", като фризьорски и козметични салони.

Де Кро заяви, че това може да стане най-рано на 13-и февруари, ако епидемиологичната обстановка е по-добра, отколкото в момента. 

Област Мадрид в Испания обяви поредни ограничения в опит да предотврати по-нататъшното увеличаване на случаите на коронавирус.

От понеделник за две седмици са забранени събирания на повече от четирима души, които не са от едно домакинство, с изключение на случаите за гледане на деца и възрастни хора.

В заведенията броят хора на маса е сведен  също до четирима, а търговските обекти трябва да работят с половин капацитет и да затварят, както и ресторантите, в 21 часа.

В областта действа вечерен час от 22 до 6 ч. Мерките са предприети заради опасенията от колапс на здравната система при поредния ръст на случаите на коронавирус. Общо в Испания те са над 2 милиона и половина, починалите - над 55 хиляди души.

Макар в кралство Бутан първите ваксини срещу коронавирус вече да са доставени, имунизацията ще започне едва в средата на март. За старта на кампанията е избрана специална дата, която носи много късмет според будисткия календар, както съобщава сайтът на здравното министерство на малката хималайска държава, информира Deutsche Welle.

Според най-значимата будистка институция в страната времето между 14 февруари и 15 март е особено неподходящо за начало на ваксинациите. Бутан планира да изчака този период да премине, за да може да проследи и оцени успехите при имунизацията в другите държави.

Ваксините са подарък от Индия

Концепцията за ваксинация на правителството на Бутан предвижда цялото население - около 730 000 души, да бъде ваксинирано наведнъж, с изключение на децата и юношите под 18 години, бременните жени и кърмачките. За останалите 530 000 жители на Бутан ще са необходими 1,2 милиона дози ваксини, казват властите

В сряда Бутан е получил 150 000 дози от Индия. Доставката на ваксината на „AstraZeneca“, произведена в института „Серум” в Индия, е подарък от правителството в Делхи. Както се вижда от кадри на агенция „Ройтерс”, кутиите с ампулите са били натоварени на летището в Мумбай.

Като част от програмата „Добросъседството на първо място” Индия предоставя безплатно на по-бедните околни държави ваксини срещу коронавирус. Освен Бутан, първата си доставка вече са получили Малдивите, Непал и Бангладеш. Мианмар и Сейшелските острови също са в списъка. Според съобщенията в медиите, в Шри Ланка и Афганистан все още се чака одобрение.

В Бутан коронавирусът е под контрол. Правителството на Бутан може да си позволи да изчака, преди да започне ваксинацията - ситуацията в малката държава е под контрол. Според университета "Джонс Хопкинс" в Бутан досега са регистрирани 850 случая на зараза с коронавирус. И само един смъртен случай.

Щастието е по-важно от икономическия растеж

Малкият Бутан, който се управлява демократично само от около дванадесет години насам, е единствената държава в света, в която щастието на хората е по-важно от икономическия растеж. Според конституцията, то се измерва като брутно национално щастие.

Изследователите на щастието редовно изпращат ученици във високопланинския регион, където будизмът е държавна религия. Те задават на хората различни въпроси, като например дали имат достатъчно вода и дали се чувстват в безопасност от духове след залез слънце.

Последните проучвания показват, че около 90 процента от хората в Бутан се чувстват частично, преобладаващо или дори изключително щастливи.

В Европа продължава да настъпва новия така наречен британски щам на коронавируса.

Норвегия налага най-строгите ограничителни мерки досега, а Белгия обяви, че ще затвори страната за туристически пътувания.

Норвегия затваря напълно столицата Осло и още 9 общини. Причината са установени случаи на "британския" щам, който се смята за много по-заразен.

Поне до края на месеца ще останат затворени всички магазини, с изключение на тези от първа необходимост, както и фитнесите, храмовете и културните институции.

Белгия забранява пътуванията от и до страната с цел туризъм или поради други несъществени причини от следващата сряда - 27 януари, до 1 март.

Сред основателните причини за пътуване са лечението на болен, събирането на членовете на едно семейство, служебните ангажименти, образованието.

Гърция удължава локдауна с една седмица - до 1 февруари. Дотогава остават в сила полицейският час, есемесите за излизане от дома и задължителното носене на маски.

Междувременно френската лекарска академия издаде нова препоръка за предпазване от вируса - хората да не говорят в обществения транспорт, включително и по телефона.

И на фона на нестихващото разпространение на Covid-19, в Лондон беше разкрито незаконно парти с 200 гости. Недоволни от акцията на полицията успяха да ранят двама от униформените.

 

#ваксина #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"