Камчия заплашва да прелее и наводни села заради непочистени боклуци

Камчия заплашва да прелее и наводни села заради непочистени боклуци
Булфото
A A+ A++ A

Поройните дъждове миналата седмица предизвикаха наводнения и нанесоха щети на много места в страната. Критични точки са и речните корита, които се затлачиха от водната стихия, понесла със себе си дървета и наноси, съобщава БНТ. Такава е ситуацията по поречието на река Камчия, където екипи на “Напоителни системи” вече разчистват.

Наносите са се натрупали около моста над река Камчия между селата Старо Оряхово и Близнаци. Колоните на съоръжението са препречили пътя на големите дървета и около тях са се напрупали наносите.

”Не могат да продължат надолу. Пък едно спре ли се, другите след него вече се нанизват и се получава тапа. Тая тапа задържа водата и тя тръгва назад, настрани. Може да се разлее, да скъса дига, да залее село”, каза Димитър Милев, техник.

В разчистването на наносите участват две тежки машини, а на хората от бригадата им се налага да събират и битови отпадъци, които водата е донесла при пороите.

”Има боклуци от недобросъвестни граждани. Изхвърлят си боклуците навсякъде по деретата... и тръгне ли водата всичко идва тук. Ние започваме с чувалите, събираме боклуците, за да не ги изпуснем надолу да тръгнат и да отидат на морето и така много трудоемко става", допълни Димитър Милев.

Ако не се разчисти пътят на реката, от наводнение са застрашени две села в района - Старо и Ново Оряхово.

Аварийните екипи разполагат само с няколко дни за да разчистят над 300 тона наноси и боклуци в реката.

Почистването на речното корито тук трябва да приключи до края на седмицата, когато се очакват нови интензивни валежи.

 

#Камчия #наноси #отпадъци #опасност #наводнения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »