На прощаване: Тръмп помилва 150 души

На прощаване: Тръмп помилва 150 души
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Доналд Тръмп помилва бившия си съветник Стив Банън, в рамките на вълна от помилвания и отмени на присъди на 143 души, сред които рап звезди и бивши членове на Конгреса, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс. Помилванията бяха обявени от Белия дом в полунощ местно време, броени часове преди края на президенството на Тръмп.

Президентът обаче не е подписал заповеди за помилване на самия себе си, членове на семейството си или адвоката си Руди Джулиани, водил неуспешните опит за отмяна на резултатите от президентските избори миналата година, които Тръмп загуби. Според слухове, приближени на държавния глава го посъветвали за това, за да не рискува да настрои още сенатори републиканци срещу себе си при гласуването в Сената за импийчмънта. 

Тръмп не помилва и основателят на Уикилийкс Джулиан Ассанж, и екс-сътрудника на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън.

В списъка на помилваните са бившият кмет на Детройт - Куаме Килпатрик, осъден на 28 години за корупция и крайно десния републиканец Пол Ериксън - обвинен в измама.  Сред изненадващите имена на помилваните са и двама популярни американски рапъри, които имат проблеми със закона - Лил Уейн и Кодак Бляк,  които бяха обвинени в престъпления, свързани с притежание на оръжие.

Стив Банън беше ключов съветник на кандидатпрезидентската кампания на Тръмп през 2016 г., но миналата година беше обвинен в измама на поддръжници на президента, в опит да събере средства за изграждане на стената по границата с Мексико. Той отрече вината си пред съда.

Представители на Белия дом бяха посъветвали Тръмп да не помилва Банън. Двамата наскоро подновиха отношенията си, докато президентът търсеше доказателства за недоказаните си твърдения за измама на изборите, според информиран източник.

67-годишният Банън е поредният получил помилване политически съюзник на Тръмп, който често използваше правомощията си, за да наказва противниците си и да награждава лоялните към него, отбелязва Ройтерс. Преди това той помилва съветника по националната сигурност Майкъл Флин, обвинен, че е излъгал пред ФБР за разговорите си с бившия руски посланик и замени присъдата на Роджър Стоун, обвинен, че е излъгал пред Конгреса по време на разследването на предполагаемата руска намеса в изборите през 2016 година.

 

Банън все още може да бъде обвинен в щатския съд на Ню Йорк, където помилването на президента няма да му помогне, според Даниъл Алонсо, бивш прокурор, който работи в правната фирма Бъкли.

Междувременно онлайн платформата за видеосподеляне YouTube удължи срока на замразяване на профила на американския президент Доналд Тръмп.

Деактивирани за неопределeно време остават и коментарите под видеоклиповете на републиканеца, допълват от платформата, която замрaзи профила на Доналд Тръмп преди седмица заради щурма на Капитолия от 6 януари.

Акаунтите на Тръмп бяха ограничени и от другите социали мрежи като Фейсбук и Туитър.

В социалните мрежи послание отправи американският вицепрезидент Майк Пенс, в което благодари, "за привилегията да служи като вицепрезидент през последните 4 години". По думите му това е била най-голямата чест в живото му.

#Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »