Масово тестване за COVID-19 в училищата в Пловдив

Масово тестване за COVID-19 в училищата в Пловдив
Pixabay
A A+ A++ A

В Пловдив започна масовото тестване на учителите с бързи антигенни тестове. Пробите се взимат в училищата от медицинските сестри, които се минали през обучение в Регионалната здравна инспекция. В Пловдивска област ще бъдат изследвани за коронавирус близо 7000 учители в 193 училища, съобщава БНТ.

Деница Николаева преподава на трети клас в училище "Свети Седмочисленици". Тя е една от първите тествани.

"Не е болезнено, не е неприятно, лек гъдел се усеща... Не се безпокоя, взимам всички предпазни мерки и се старая с ограничени контакти да пазим учениците и се чувствам спокойна, нямам притеснения", споделя Деница Николаева.

Всичките 53-ма учители тук ще бъдат изследвани. За да няма струпване пред медицинския кабинет, има предварително изготвен списък.

"На първо място е важно здравето на децата и да го опазим. По този начин, като сме сигурни, че сме добре, т.е. като си направим теста ще можем да постъпим отговорно към тях. Не само към тях, а и към родители и към колеги 0.28 към персонал и колектив", каза Атанас Василев - възпитател на 4 клас.

След обучението, което са минали в РЗИ-Пловдив, медицинските лица се чувстват доста по-уверени при взимането на пробите. Те осъзнават спецификата на теста и вероятността при неправилно взет секрет да се отчете фалшив резултат.

"Ние имахме много въпроси, на които беше отговорено детайлно, ние все пак изпитвахме боязън, защото сме вземали носни секрети, но тук техниката на вземане е малко по-различна", каза Юлиана Атанасова - фелдшер в училището.

Подготвя се и предстоящата имунизация на учителите.

"На колегите им трябваше време да получат малко повече информация за ваксините и към този етап имаме 36% от нашия педагогически персонал, които са заявили желание да бъдат ваксинирани", каза Денка Генчева - директор на СУ „Свети Седмочисленици".

Броя на желаещите учители да се ваксинират, нараства, отчитат от РЗИ.

 

#covid-19 #тестове #Пловдив #учители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »