Пандемията в развитие: Два сценария за настъплението на COVID-19 (ОБНОВЕНА)

Пандемията в развитие: Два сценария за настъплението на COVID-19 (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

След 25 януари американската компания Pfizer и нейният германски партньор BioNTech планират да се върнат към обичайния си график на доставките на коронавирусната ваксина, която са разработили за страните от ЕС. Това се посочва в съобщение на компанията, публикувано на нейния уебсайт.

„Ще се върнем към първоначалния график на доставките на ваксини за Европейския съюз от 25 януари и ще ги увеличим от 15 февруари, което ще ни позволи да доставим пълния планиран брой дози от лекарството през първото тримесечие и значително да увеличим обема през второто тримесечие“, казва се в съобщението. Компаниите ще информират за новите графици на доставките Европейската комисия, държавите-членки на ЕС, както и други страни, засегнати от тези промени.

Норвежкият институт по здравеопазване заяви по-рано в петък, че Pfizer ще намали доставките на ваксини за Норвегия и други европейски страни от следващата седмица поради реорганизация на производството в белгийския завод. В резултат на реорганизацията компанията планира да увеличи производството на ваксини от 1,3 милиарда дози годишно на 2 милиарда дози.

В тази връзка шест скандинавски и балтийски страни (Финландия, Естония, Латвия, Литва, Швеция и Дания) изпратиха съвместно писмо до Европейската комисия (ЕК), където призоваха да ускорят доставките на ваксини от американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech. Правителствата също изразиха загриженост, че Pfizer планира да намали доставките на ваксини за Европа от следващата седмица, съобщи БГНЕС.

Група китайски учени от Центъра за контрол и превенция на заболяванията и редица изследователски институти, ръководени от професор Сю Дзянго, моделират развитието на пандемията на коронавируса през 2021 г., пише South China Morning Post. В най-лошия случай общият брой на хората, заразени с коронавирус в световен мащаб, ще се увеличи от 92 милиона на 170 милиона през следващите два месеца. В същото време професор Сю Дзянго отбелязва, че една пета от общия брой заболявания в света ще бъде в САЩ.

„В началото на март броят на починалите от COVID-19 може да нарасне до пет милиона“, каза той.

За да се сбъдне най-оптимистичният сценарий, е необходимо всички да се придържат към правилата за социално дистанциране и носене на маски, правителствата на страните са предприели само ефективни мерки и е разгърната програма за масова ваксинация.

Но дори ако всички тези условия са изпълнени, според изчисленията на китайски учени, още триста хиляди души ще умрат от COVID-19 по света до началото на март тази година.

Според тях основният проблем е, че вирусът SARS-CoV-2, подобно на грипа, се развива и променя. Това означава, че адаптацията на вируса към човешкото тяло може да доведе до сезонния характер на заболяването, което значително ще усложни борбата с него.

Световната здравна организация (СЗО) препоръча да не се изисква документ за ваксина срещу коронавирус като условие за международни пътувания.

Аргументът е, че има „критични неизвестни“ относно ефективността на ваксините при намаляване на заразата, както и ограничената наличност, съобщи „Гардиън“.

„Понастоящем не въвеждайте изисквания за доказателство за ваксинация или имунитет за международни пътувания като условие за влизане, тъй като все още има критични неизвестни по отношение на ефикасността на ваксинацията за намаляване на заразяването и ограничената наличност на ваксини“, смята комисията по извънредни ситуации на СЗО.

Доказателството за ваксинация не трябва да освобождава пътуващите от спазването на обявените мерки при международни пътувания, насочени към намаляване на риска от заразяване.

В списъка с препоръки 19-членният екип от независими експерти на СЗО призовава страните да наблюдават за мутации на вируса като тези, идентифицирани във Великобритания и Южна Африка, за да оценят ефекта на ваксините върху тях.

Те призовават за насърчаване на трансфера на технологии в страни с ниски и средни доходи с потенциален капацитет за ускоряване на глобалното производство на ваксини срещу Covid-19.

Необходими са и допълнителни изследвания относно „критичните неизвестни“ за ефективността на ваксинацията срещу коронавирус при заразяване, продължителността на имунитета срещу заболяването и асимптомното протичане на болестта, както и продължителността на имунитета след инфекция или ваксинация и защитата след еднократна доза, смятат експертите на СЗО.

В австрийската столица Виена днес ще се проведе голяма демонстрация на противниците на мерките срещу коронавируса, в която ще участват и привърженици на конспиративните теории и екстремисти, съобщават местните медии, цитирани от БТА.

Според наблюдатели това ще е най-голямата демонстрация, очакват се около 30 000 души от цяла Австрия. Полицията съобщи, че е забранила няколко митинга, насрочени за събота, в това число и утрешния голям митинг, тъй като организаторът вече е провеждал митинги, на които не са били спазвани изискванията за носене на маски и спазване на дистанция.

В последния момент обаче са се намесили неизвестни досега на полицията съмишленици на организатора и те са регистрирали утрешната проява. Митингът ще се състои на големия площад „Хелденплатц“ в центъра на Виена.

На пресконференция вчера министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер каза, че цяла Европа е разтревожена от бързоразпространяващия се щам на Covid-19, открит във Великобритания.

За да се установи бързо дали и доколко в Австрия са се разпространили този и други щамове, се правят анализи на отходните води. Допълнително на положителните проби се прави изследване, за да се установи от кой щам е вирусът, причиняващ Covid-19.

В момента в Австрия има 100 случая със съмнение за зараза с „британския“ щам. Министърът обърна внимание на факта, че в момента във Великобритания, Ирландия и Словакия този щам се разпространява много бързо, в Дания случаите са хиляда, в Швейцария - 6 процента от заразените.

„Фазата до Великден ще е най-трудната фаза на пандемията“, заяви министърът. Очаква се на пресконференция в неделя австрийският канцлер Себастиан Курц да обяви новите мерки за овладяване на пандемията, които вероятно ще са още по-рестриктивни, коментират наблюдатели.

Индия започна да ваксинира днес срещу ковид здравните си работници, поставяйки началото на имунизационна кампания, която вероятно е най-голямата в света, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС.

Индия е един от най-големите в света производители на ваксини и има едни от най-мащабните имунизационни програми, но предизвикателствата пред настоящата кампания са изключително големи, отбелязва АП.

Властите се надяват до юли да поставят ваксини на 300 милиони души, колкото е приблизително населението на САЩ. Предстои първо да бъдат имунизирани 30 милиона лекари, медицински сестри и други служители от първа линия на борбата със заразата, а след това още 270 милиона души на възраст над 50 години, както и със съпътстващи заболявания, които ги правят особено уязвими за коронавируса. За тази категория няма възрастови ограничения.

Стартът на кампанията в пряк телевизионен ефир даде премиерът Нарендра Моди. А на страницата си във Фейсбук той написа, че с имунизацията Индия навлиза в решаващата фаза на борбата си с пандемията, предизвикана от коронавирусната инфекция.

Ваксинационната кампания, обявена от властите като "най-масовата в света", започва днес в 3006 пункта във всичките 28 щата и територии на Индия. В първия ден във всеки пункт ваксина ще бъде поставена на около 100 души.

В първия етап ще се използват два препарата - "Ковишилд", разработен от британско-шведската компания "АстраЗенека" и Оксфордския институт, и "Коваксин" на индийската компания Бхарат Байотек (Bharat Biotech). И двата се произвеждат в Индия.

Преди да започне масовата ваксинация, на 2 и 8 януари в Индия бяха проведени национални учения по ваксиниране, при което бе проверено как работи онлайн платформата Co-WIN, както и създадената т.нар студена верига за транспортиране и съхраняване на ваксините, които имат нужда от определен температурен режим.

Ваксината срещу Covid-19 на компанията „АстраЗенека“ може да спечели одобрението на швейцарския лекарствен регулатор още този месец, съобщи в. „Нойе Цюрхер цайтунг“, цитиран от Ройтерс.

Регулаторът планира среща в края на януари, за да одобри препарата, след като вече даде зелена светлина за ваксините на „Пфайзер/Бионтех“ и „Модерна“.

Швейцария е поръчала 15 млн. дози общо, а за целта са отделени 400 млн. швейцарски франка (9 млн. долара).

Правителството е обещало на населението от 8,6 млн., че всеки, който желае, може да се имунизира срещу Covid-19, ще може да направи това безплатно до средата на годината.

Партида от китайската ваксина на компанията "Синофарм" в размер 1 милион дози пристигна в Сърбия, съобщи ТАСС. Самолетът с ваксините кацна тази сутрин на белградското летище "Никола Тесла". В церемонията по посрещането на ваксините участваха президентът на Сърбия Александър Вучич и посланичката на Китай в Белград Чен Бо.

"Ние помолихме президента на КНР Си Цзинпин и китайците ни предоставиха най-крупната досега партида ваксини. Това е невероятно нещо, което означава много за нашата страна", заяви Вучич. По думите му ваксината е била продадена на Белград с отстъпка.

Ваксинирането с китайския прерапат ще започне след проверка и одобрение на ваксината от Агенцията по лекарствата на Сърбия. Вучич смята, че китайската ваксина ще получи одобрение от сръбския фармацевтичен регулатор в близките дни. Преди това сръбският лидер не изключи, че ще се васкинира с китайския препарат.

Сръбският лидер каза също, че Белград по-рано се е договорил за купуване на 1,8 милиона дози ваксини по европейската програма COVAX, но Сърбия още не е получила по тази програма нито една доза ваксини, независимо от това, че е платила на ЕС за разработване на ваксината 2 милиона евро, а след това още 4,87 милиона евро.

Вучич каза, че въпреки участието си в програмата COVAX Сърбия е получила всички дози ваксини въз основа на двустранни споразумения с производителите.

На 24 декември в Сърбия започна ваксинация с препарата на американската компания Пфайзер. На 31 декември Агенцията по лекарствата на Сърбия разреши прилагането на руската ваксина "Спутник V" , а от 6 януари започна ваксинирането с руската ваксина. В страната са пристигнали 2,4 хиляди дози от руската ваксина, а в края на януари се очакват по-големи доставки.

Съотношението между броя на заразените с коронавируса за последните 14 дни в Чехия и числеността на населението постави страната на първо място по заболеваемост от Covid-19 в Европейския съюз, съобщи днес чешката агенция ЧТК, цитирана от ТАСС, предаде БТА.

На всеки 100 000 души в Чехия се падат по 1513 нови случая заразени през периода.

На второ място по този показател е Ирландия с 1253 случая на 100 000, следвана от Словения с 1171.

Освен това Чехия е на четвърто място в ЕС по смъртност, свързана с Covid-19.

През последните две седмици в страната са починали 199 души на 100 000 души. С 207 смъртни случая съседната Словакия е на трето място по този показател.

От началото на разпространението на коронавируса в Чехия общият брой на заразените е 883 906, а починалите с диагноза Covid-19 - 14 215.

От 5 октомври в Чехия бе наложено извънредно положение, което действаше от 12 март до 17 май.

Засега то е обявено до 22 януари, но правителството планира да го удължи с още 30 дни.

В страната е задължително носенето на маски и действат строги социални ограничения.

Сред тях е и забраната да се излиза навън през нощта без да има спешна необходимост за това.

Максималната глоба за физически лица при нарушение е 50 000 крони или близо 1900 евро, а за юридически - 3 милиона крони или около 115 000 евро.

Контролът по спазването на ограничителните мерки е възложен на полицията.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"