И София, и Скопие, осъдиха изгарянето на българското знаме

И София, и Скопие, осъдиха изгарянето на българското знаме
ВМРО
A A+ A++ A

Въпреки усилията на Северна Македония и България за преодоляване на различията и стъпките в посока решение на проблемите между двете страни, едно събитие, случило се вчера на традиционен македонски фестивал, отново нагнети напрежението.

По време на ежегодния Вевчански карнавал в РС Македония бе запалено българското знаме. Вѐвчани е село в югозападната част на Северна Македония, център на едноименната община, в която е единственото населено място.


Реакцията на България не закъсня, като вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди на българския посланик в Скопие Ангел Ангелов да изрази пред правителството на Република Северна Македония силното възмущение на страната от този вандалски акт. Посланик Ангелов отправи остра вербална нота до МВнР на Република Северна Македония.

„По повод информацията за изгореното българско знаме в село Вевчани в Република Северна Македония, аз помолих българския посланик в Скопие да изрази до правителството на Република Северна Македония нашето силно несъгласие с този акт на вандализъм. Посланик Ангелов вече е изпратил остра вербална нота до Министерството на външните работи на РСМ“, написа Захарева във Фейсбук.

Министерството на външните работи на РС Македония също осъди изгарянето на българското знаме на карнавала във Вевчани, оценявайки го като вредно за репутацията на страната, предаде БГНЕС.

„Вековната традиция не трябва да бъде застрашена от дейности, които омаловажават или обиждат нации, държави, особено нашите съседи. Осъждаме изгарянето на знамето на Република България по време на Карнавала във Вевчани, действие, което не само уврежда репутацията на Карнавала, но и репутацията на Република Северна Македония“, пише във Фейсбук македонското Министерството на външните работи.

Вчера силите на реда се опитаха да предотвратят провеждането на карнавала поради пандемията от коронавирус. Участниците в карнавала обаче въпреки това преминаха по централаната част на селото. Полиция имаше само в центъра на селото и пред общината, предаде местната телевизия Алсат М. Според кмета Сашо Янкоски “всички са имали вина за напрежението, но най-много полицията, която е изпратила прекалено много служители на реда”.



#България #Северна Македония #осъждане #изгаряне #българско знаме

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »