Проучване: Депресията и стресът могат да намалят ефикасността на COVID-ваксината

Проучване: Депресията и стресът могат да намалят ефикасността на COVID-ваксината
A A+ A++ A

Десетилетия изследвания показват, че депресията, стресът, самотата и лошото здравословно поведение могат да отслабят имунната система на организма и да намалят ефективността на някои ваксини. Нов доклад предполага, че същото може да се отнася и за новите ваксини срещу COVID-19, които са в процес на разработка и ранните етапи на глобално разпространение.

Докладът е публикуван в Perspectives on Psychological Science. За щастие може да е възможно да се намалят тези негативни ефекти с прости стъпки като упражнения и сън.

Ваксините са сред най-безопасните и най-ефективни постижения в медицинската история, предпазвайки обществото от широк кръг иначе опустошителни заболявания, включително шарка и полиомиелит. Ключът към техния успех обаче е да се гарантира, че критичен процент от населението е ефективно ваксинирано за постигане на така наречения стаден имунитет.

Въпреки че строгите тестове показват, че ваксините срещу COVID-19, одобрени за разпространение в Съединените щати, са много ефективни при предизвикване на силен имунен отговор, не всеки веднага ще спечели пълната им полза. Факторите на околната среда, както и генетиката на индивида, физическото и психическото здраве, могат да отслабят имунната система на тялото, забавяйки реакцията към ваксина.

Това е особено обезпокоително, тъй като новият коронавирус продължава да бушува по целия свят, предизвиквайки едновременна криза на психичното здраве, докато хората се справят с изолацията, икономическите стресори и несигурността за бъдещето. Тези предизвикателства са същите фактори, за които по-рано е доказано, че отслабват ефикасността на ваксината, особено сред възрастните хора.

"В допълнение към физическия изход от COVID-19, пандемията има също толкова тревожен компонент на психичното здраве, причиняващ тревожност и депресия, наред с много други свързани проблеми. Емоционалните стресови фактори като тези могат да повлияят на имунната система на човек, влошавайки способността му да се предпази инфекции ", каза Анелиз Мадисън, изследовател от държавния университет в Охайо и водещ автор на статията.

"Нашето ново проучване хвърля светлина върху ефикасността на ваксината и как здравословното поведение и емоционалните стресори могат да променят способността на организма да развие имунен отговор. Проблемът е, че пандемията сама по себе си може да усили тези рискови фактори."

Ваксините действат, като предизвикват имунната система. В рамките на часове след ваксинацията има вроден, общ имунен отговор на клетъчно ниво, тъй като тялото започва да разпознава потенциална биологична заплаха. Този отговорен отговор от имунната система в крайна сметка се подпомага от производството на антитела, които са насочени към специфични патогени. Продължаващото производство на антитела помага да се определи доколко ефективна е ваксината за осигуряване на дългосрочна защита.

„В нашето изследване ние се фокусираме най-силно върху отговора на антителата, макар че това е само един аспект от отговора на адаптивната имунна система“, каза Джанис Киеколт-Глейзър, директор на Института за изследване на поведенческата медицина в Държавния университет в Охайо и старши автор на хартията.

Добрата новина според изследователите е, че ваксините, които вече са в обращение, са приблизително 95% ефективни. Въпреки това, тези психологически и поведенчески фактори могат да удължат времето, необходимо за изграждане на имунитет, и да съкратят продължителността на имунитета.

„Нещото, което ме вълнува, е, че някои от тези фактори могат да бъдат модифицирани“, каза Киеколт-Глейзър. "Възможно е да се направят някои прости неща, за да се увеличи първоначалната ефективност на ваксината."
Въз основа на предишни изследвания, една стратегия, която изследователите предлагат, е да се ангажирате с енергични упражнения и да се наспите добре през 24-те часа преди ваксинацията, така че имунната ви система да работи с пикови резултати. Това може да помогне да се гарантира, че най-добрият и силен имунен отговор се случва възможно най-бързо (ANI)

#депресия #стрес #ваксина #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"