КОВИД: Меркел иска локдауна да продължи до Великден, нов пациент №1 в Италия

КОВИД: Меркел иска локдауна да продължи до Великден, нов пациент №1 в Италия
A A+ A++ A
Европейската комисия приключи проучвателните разговори с фармацевтичното дружество „Valneva” с цел закупуване на потенциална ваксина срещу Covid-19. Предвиденият договор с „Valneva” ще даде възможност на всички държави — членки на ЕС, да закупят заедно 30 милиона дози, а те биха могли допълнително да закупят до 30 милиона допълнителни дози.
 
От Комисията съобщават, че „Valneva” е европейско биотехнологично дружество, разработващо инактивирана ваксина срещу вируса. Това е традиционна технология за ваксиниране, използвана в продължение на 60-70 години, с установени методи и висока степен на безопасност. По-голямата част от противогрипните ваксини и много детски ваксини използват тази технология. Понастоящем това е единствената потенциална инактивирана ваксина в клиничните изпитания срещу Cоvid-19 в Европа.
 

Досега ЕК сключи предварителни споразумения за доставка на ваксини с „Pfizer/BioNTech”, „Moderna”, „AstraZeneca”, „Sanofi”, „Johnson & Johnson”, „CureVac”. Ваксините на първите две лаборатории вече са разрешени за приложение в ЕС, а по-рано днес Европейската агенция по лекарствата уточни, че на 29 януари може да одобри ваксината на „AstraZeneca”.Комисията отбелязва, че по-рано приключи успешно предварителните преговори с производителя на ваксини „Novavax”.

„AstraZeneca“ кандидатства за достъп на ваксината си до ЕС

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви, че е получила заявление за разрешение за употреба от ЕС на ваксината за Covid-19, разработена от „AstraZeneca” в сътрудничество с Университета в Оксфорд. Тази стъпка се очакваше и европейският регулатор ше може да даде становище преди края на месеца, ако всичко върви добре.

 

Ако ваксината бъде одобрена от EMA, Европейската комисия ще реши дали да разреши или не продукта да бъде пуснат на европейския пазар. Ако бъде издадено условно разрешение за пускане на пазара, това ще е третата коронавирусна ваксина, която ще се използва в Европейския съюз, след ваксините на „BioNTech-Pfizer” и „Moderna”.

Според СЗО няма да има колективен имунитет тази година

Началото на ваксинирането може да е започнало в част от света, но но колективен имунитет няма да бъде постигнат през 2021 г. Такова предупреждение отправи Световната здравна организация.

Според научния съветник в организацията Суми Сваминатан дори няколко държави да успеят да го направят, световното обществено здраве няма да е в безопасност, тъй като останалата част от жителите на света няма да са защитени.

Приема се, че за постигане на колективен имунитет е нужно да бъдат ваксинирани поне 70% от населението. Има държави, които смятат, че през пролетта или лятото могат да са се справили със задачата - Израел и Дания например, а Великобритания се надява да е постигнала това до есента - но дотогава връщането към нормалността дори в тези страни ще е трудно, предаде „Дневник“.

Ще тестват руската ваксина и върху деца

Центърът "Гамалея", който разработи руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V", ще поиска през март разрешение от здравното министерство за тестване на препарата върху деца, предаде ТАСС.

 

Изследването обаче няма да започне преди завършването на третата фаза на изпитанията на ваксината при възрастните, което е запланувано за периода април-май. Агенцията се позова на директора на центъра "Гамалея" Александър Гинцбург, съобщи Нова телевизия. 

Австрия въвежда задължителна онлайн регистрация за влизане

Австрия въвежда задължителна задължителна електронната регистрация преди влизане в страната. Тя се нарича Pre-Travel-Clearance – PTC, а  регистрационният формуляр ще бъде достъпен на немски и английски език на следната електронна страница: www.oesterreich.gv.at.

По информация на българското посолство в Австрия при онлайн регистрацията гражданите ще посочват име, данни за контакт, както и къде са пребивавали преди пътуването. Допълнително ще трябва да отбележат адрес в Австрия и, ако е възможно, колко дълго ще останат в страната. Предвиждат се изключения от изискването за регистрация за погранични работници и транзитни пътници, както и за граждани, които влизат в Австрия поради семейни непредвидими причини.

Както до момента, влизащите в страната, които са били в рискови региони, какъвто е и България, подлежат на задължителна 10-дневна карантина. Прекратяването й е възможно преждевременно с отрицателен PCR или антигенен тест най-рано на петия ден. От карантината са изключени граждани, които влизат в Австрия по професионални причини, транзитно преминаващите, придружителите при спешни медицински ситуации. Те трябва да представят отрицателен PCR или антигенен тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването.

Байдън се ваксинира за втори път 

Новоизбраният президент на Съединените щати Джо Байдън получи и втората доза от ваксината на „Pfizer“ и „BioNtech“. Подобно на първата доза и сега ваксинирането беше направено публично в болница в Делауер и излъчено пряко по телевизията, съобщи БНТ.

На 21 декември Байдън беше ваксиниран с първата доза - една седмица след ваксинацията на здравните работници и дни след като Американската администрация по храните и лекарствата даде разрешение за спешна употреба и на втора ваксина срещу коронавирус.

Германският канцлер Ангела Меркел е казала пред членове на партията си, че строгите мерки, наложени заради новия коронавирус (COVID-19) в Германия, ще трябва да останат до пролетта.

Според германския всекидневник "Билд" Меркел е изтъкнала, че е сериозно загрижена за новия щам на вируса, който създава големи проблеми във Великобритания

"Ако не успеем да спрем този британски вирус, ще имаме 10-кратно увеличение на разпространението до Великден", отбелязала тя на вътрешно заседание на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС).

"Нуждаем се от още 8-10 седмици строги мерки", добавила Меркел.

Германия е в блокада от 2 ноември. Ограниченията обаче все повече се затягат.

Сега ограниченията, при които беше затворен хотелиерския сектор и училищата, както и несъществените магазини плюс културни и развлекателни съоръжения, бяха удължени до 31 януари.

Канцлерът обаче, подобно на премиера на провинция Бавария Маркус Зьодер, многократно подчертава, че дори в края на януари няма гаранция, че мерките ще бъдат облекчени.

Целта е да се намали разпространението на вируса (новозаразени на 100 000 жители за седем дни) под нивото от 50 новозаразени. Само тогава здравните власти биха могли да проследяват контактите на хората с COVID-19 отново.

Експертите са все по-загрижени за новите щамове - особено за мутацията, произхождаща от Великобритания. Броят на заразените там нарасна през последните седмици.

Франкфуртският вирусолог д-р Мартин Щюрмер издаде спешно предупреждение за новия щам: "Вариантите B117 от Англия и N501Y от Южна Африка показват, че и в Германия трябва да проучваме повече генни последователности, да търсим мутации. Това е технически възможно, но струва време и пари."

Германският здравен министър Йенс Шпан иска да нареди на лабораториите за тестване да проверяват всеки десети тест Covid-19 за мутации, като анализира данните за последователността на генома. В момента този преглед се случва само на всеки 900-ен тест за коронавирус в Германия.

Голямо мнозинство от гърците биха желали да се ваксинират срещу Covid-19, според проучване, публикувано днес от информационния портал "Политикъл", съобщава ДПА.

Около 74 процента от анкетираните са заявили, че искат да бъдат ваксинирани, а 22 процента са изразили опасения или са заявили, че не искат да се имунизират, според проучването, проведено сред около 1000 души от "Опиниън пол".

Анкетата показва нарастване на желаещите да се ваксинират в сравнение с предишно проучване от декември, когато 67 процента от анкетираните са изразили такова желание. Цифрите свидетелстват за промяна в общественото мнение по отношение на ваксините, като се има предвид, че през септември 42 процента от хората не са искали да се ваксинират.

Според правителството около 50 000 души вече са ваксинирани в Гърция.

Общественият живот в страната остава като цяло блокиран, като само супермаркетите и аптеките имат право да работят.

Всеки, който иска да излезе на улицата - например за да отиде на лекар, да напазарува хранителни продукти, да се погрижи за възрастен роднина или да спортува - трябва да информира властите с текстово съобщение.

Наложеният през ноември локдаун ще продължи най-малко до 18 януари.

Властите съобщиха за 444 нови случая на коронавирусна инфекция вчера. Над 5300 души са починали от Covid-19 от началото на пандемията.

Италиански учени са открили нов "пациент номер едно", заразен с новия коронавирус още през първата половина на ноември на 2019 г., предават агенция АНСА и водещи италиански издания, цитирани от БТА.

Става дума за 25-годишна жена от Милано, която се оплаквала от кожни проблеми и на 10 ноември 2019 г. ѝ била направена биопсия, съобщи екип от учени от Миланския държавен университет. По това време лекарите стигнали до извода, че жената от северния италиански град има само атипичен дерматит. Заболяването изчезнало при пациентката след пет месеца.

През това време в Италия беше официално регистриран "пациент номер едно", заразен на територията на страната с новия коронавирус и постепенно епидемията се разпространи в северната област Ломбардия и други региони. Властите наложиха първия национален локдаун и мерки за социална дистанция.

След началото на епидемията в Италия учените от Миланския държавен университет са наблюдавали при някои пациенти, заразени с коронавируса, само кожни проблеми. Ето защо те решили на по-късен етап през 2020 г. да проверят всички данни от биопсии за атипичен дерматит, направени още през есента на 2019 г. Така те прегледали и биопсията на младата жена от Милано.

Прегледът показал наличие в кожната тъкан на генетични последователности (т. нар. секвенции) на РНК на вируса на SARS-CoV-2, които учените наричат "пръстови отпечатъци" на вируса. Специалистите се свързали на последващ етап с жената и научили, че дерматитът ѝ изчезнал през април 2020 г. В началото на заболяването тя имала също леки болки в гърлото, но нямала никакви други оплаквания. На жената бил направен и тест за антитела срещу коронавируса през юни 2020 г. и той показал, че тя е изкарала заболяването.

Според Рафаеле Джаноти, който е ръководил изследователския екип, това е първият документиран по научен път случай в Италия на човек, заразен с коронавируса. При по-задълбочена проверка, твърди Джаноти, би могло вирусът да бъде открит и още по-рано, вероятно в проби от октомври 2019 г.

В края на миналата година бе съобщено, че в Италия има друг "пациент номер едно" от официално обявения на 21 февруари 2020 г. мъж от град Кодоньо в Ломбардия. Тогава новият официален "пациент номер едно" в Италия стана дете от Милано, диагностицирано с коронавируса през декември 2019 г.

Изследвания от последните месеци показаха наличието на коронавируса в отпадни води в Северна Италия още през декември 2019 г. Проучване пък установи наличието на антитела за коронавируса у хора, които са били обект на скрийнинг за тумор на белия дроб между септември 2019 г. и началото на декември същата година.

В края на ноември Китай обвини Италия, че е скрила данни за коронавируса, които според Пекин доказват, че заразата се е появила на Апенините през септември - три месеца по-рано, отколкото в смятания за първоначално огнище китайски град Ухан.

#коронавирус #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"