Контра на санкциите: Турция готова да купи втора система за отбрана C-400 от Русия

Контра на санкциите: Турция готова да купи втора система за отбрана C-400 от Русия
A A+ A++ A

Системите за противоракетна отбрана С-400, руско производство, са готови за експлоатация в Турция. Това заяви ръководителят на турското президентство на отбранителната промишленост Исмаил Демир, съобщи 24TV.

"S-400 са инсталирани и са готови за употреба. Въоръжените сили ще решат кога да бъдат активирани, при необходимост", заяви Демир.

„Имаме принципно споразумение и за втората система. Тя може да дойде и днес, ако искаме. Но ние сме за диалог със САЩ. Също така работим по създаването на наши собствени системи за противоракетна отбрана, които планираме да са готови до 2025-2026 г. “, добави той.

Той допълни, че турските предприятия продължават да работят по проекта за разработване на новите американски изтребители F-35, въпреки решението на Вашингтон да изключи Турция от тази програма.

Русия и Турция подписаха сделка за доставка на зенитно-ракетни системи С-400 за Анкара през 2017 г. Турция беше първата държава от НАТО, която закупи тези системи от Русия.

Решението на Турция да се сдобие с руските ракетни системи С-400 „Земя-въздух“ предизвика рязко негативна реакция от САЩ и НАТО.  САЩ не изоставят опитите си да накарат Турция да се откаже от руските системи за ПВО. През октомври 2020 г. турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара няма да се откаже от системите С-400 въпреки натиска на САЩ. Той също отхвърли заплахите от санкции и предложи САЩ най-накрая да спрат да заплашват Турция и да се опитат да ги наложат в действителност.

В средата на декември, САЩ наложиха санкции на турската агенция за военни поръчки. 

Американското министерство на финансите обяви имената на високопоставените турски служители, на които са наложени санкциите. Сред тях са ръководителят на турската отбранителна промишленост Исмаил Демир и още трима души - Мустафа Алпер Дениз, Серхат Генчоглу и Фарук Игит, съобщи вестник "Сабах".

Управляващите твърдят, че тези санкции не са сериозен удар за Турция.

#C-400 #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »