Сачева: 392 000 пенсионери ще вземат 120 лева бонус, локдаунът няма да се разхлабва

Сачева: 392 000 пенсионери ще вземат 120 лева бонус, локдаунът няма да се разхлабва
A A+ A++ A

Локдаунът ще остане поне още три седмици. Преди 31 януари няма да се разпускат мерките срещу коронавирус. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ социалният министър Деница Сачева.

„Имаме споразумение с Националния оперативен щаб, че преди 31 януари няма да се разпускат мерките. През тази и евентуално следващата седмица, като се видят показателите, ще се вземе решение. Това, че имаме няколко дни с добри показатели не бива да ни радва. Трябва да завършим пълният цикъл до края на месеца, за да сме сигурни, че сме постигнали стабилно ниво на понижение на заразените“, добави тя. 

„По мярката, която е за затворените бизнеси, са кандидатствали почти 40 000 души. До момента са изплатени средства за около 6 000 и през следващите дни ще мислим как да е ускорят плащанията за бизнеса“, изтъкна Сачева.

Тя уверява, че няма изкуствено задържане на безработицата. 

„Тя е около 6,7%. Имаше само три дни през декември, когато имаше по-голям наплив на хора, които искаха да се регистрират в бюрата по труда, за да могат да вземат социални помощи и то най-вече за тази, свързана с подкрепата за деца. Променихме обаче условието, за да не увеличаваме изкуствено потреблението на една помощ, която е за тези, които имат най-голяма нужда от нея“, заяви социалният министър. 

„Еднократна помощ ще има за пенсионерите от 120 лева през април вместо ваучери. 392 000 са хората, които ще я получат. Това са хора с пенсия от 300,01 до 369 лева“, добави тя. 

„Възможно е пенсионерите да продължат да получават по 50 лева и след края на март, но все още не сме обсъдили това на Коалиционния съвет“, подчерта министърът. 

„На този етап не е голям процента на хората, които биха желали да се ваксинират. Нисък е и  за персонала, обслужващ домовете за хората с увреждания и за възрастни хора. Под 20% са желаещите ваксината. Предполагам, че ще има промяна в тези показатели“, добави тя. 

Според нея консултациите, които президентът води с извънпарламентарните сили са безсмислени защото някои от тях дори не са регистрирани като партии.

„Президентът започна консултации дори и с партии, които са в процес на заличаване. Не знам дали това е правилен ход. Това нарушава доверието в процеса, защото не може да правиш това със съмнителни политически субекти. „Възраждане“ например е в процес на заличаване, а някои от участниците в консултациите дори не са регистрирани като партии“, каза още Сачева. 

#Деница Сачева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »