Срутището е увредило и настилката на пътя за Рилския манастир

Срутището е увредило и настилката на пътя за Рилския манастир
Община Смолян
A A+ A++ A

Пътят за Рилския манастир остава затворен за туристи за неопределен период от време заради укрепване на свлачището от вчера. Заради дъждовното време опасност от падащи скали има по трасето на целия участък. На място по-рано днес беше и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, огледи продължават да правят и геолози.

Укрепителната мрежа на пътя за Рилския манастир не е могла да удържи тежестта на огромния къс, който е бил над 30 тона и затова той е паднал на пътното платно. Мрежата може да издържи камъни, които тежат само до 1 тон. Въпреки това геолозите, които и днес продължават да правят огледи на мястото, са категорични, че извършените до момента укрепителни дейности в региона са изключително добре направени и именно поради тази причина до момента са предотвратени много по-големи свлачищни процеси. Скални късове продължават да падат все още по трасето на целия път за Рилския манастир.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков каза, че се търси трайно решение за укрепване на пътния участък.

"6 милиона лева, ами да, толкова струва целият проект, но той не е изпълнен да кажем, нито са изплатени 6 милиона към момента, има още дейности, които трябва да се извършат. В момента обаче премисляме последващи действия по отношение на премостване на пътния участък. Нито имаме приемателна комисия, нито имаме акт 15, беше на етап извършване на строителни дейности. Този целият скат над 500 метра над нас при подобни геодинамични процеси, подобно преовлажняване, едва ли би могъл да бъде така трайно укрепен в рамките на този проект с този тип дейност. Премахвайки скалата, отваряме риск 600 метра оттук нагоре и целият скат да пропадне долу в дерето", коментира Нанков.

"Преминаването все още обмисляме как да се случи точно и кой да преминава през участъка. И това ще бъдат хората, които трябва да преминат. Това са духовенството и обслужващият персонал на манастира. Ще бъде поставена светофарна уредба със сигналист, но мисля че в момента е най безопасно това да се случва само в светлата част на деня, през нощта пътят ще бъда затворен", каза изпълнителният директор на "Автомагистрали" ЕАД Стоян Беличев.

Заради влошената метеорологична обстановка опасност от свлачищни процеси има на територията на цялата страна.

"Там където може, се действа и превантинно. Няколко средиземноморски циклона в момента минават над страната - един обозрим порядък от 50-60 литра очакваме в Западна България нови валежи. Възможни са не само по настоящия път геодинамични процеси", допълни зам.-министърът.

Камъните, които паднаха в района на пътя за Рилския манастир, са увредили сериозно пътното платно на няколко места, но зам.-министърът беше категоричен, че фирмата изпълнител на проекта ще отстрани нередностите и пътят ще бъде отново в добро състояние.


#Рилски манастир #път #срутване #камъни #скали #настилка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »