Македония: България не може да ни казва какъв език да говорим!

Македония: България не може да ни казва какъв език да говорим!
A A+ A++ A

Европейският съюз не може да си позволи лукса и тази 2021 година да премине така, като премина 2020 година, с неуспех в разширяването, заяви вицепремиерът по европейските въпроси в правителството на Република Северна Македония Никола Димитров в празнично интервю за агенция МИА. В интервюто той засяга темите за българската блокада, европеизацията на страната, искането за вот на недоверие, внесено от опозицията, и готовността на администрацията за преговорния процес, съобщава в. "Слободен печат", цитирани от БТА.

Според Димитров Португалия, ротационен председател на ЕС, ще бъде заинтересувана да продължи усилията на Германия по отношение на разширяването, а Берлин също декларира, че остава посветен на този въпрос.

На въпрос дали очаква напредък в разговорите с България след завършването на изборите, които е предвидено да се състоят през март, Димитров каза, че политически чувствителни въпроси се решават по-трудно преди избори и по време на кампания.

В интервюто Димитров посочва, че Република Северна Македония има с България истински интерес за приятелство и за превъзмогване на различията. По негово мнение обаче въпросите, които отваря България, нямат правна основа.

"След завършването на процеса в Обединените нации, нито България, нито която и да било друга държава в света може да ни казва какъв език говорим. Това е наша работа и в този смисъл Договорът за приятелство всъщност казва, че ние очевидно имаме различия в контекста на историята, ще формираме комисия историците да разговарят за тези различия, а ние като политика и като правителства ще работим за бъдещето, ще сътрудничим и между другото ще имаме подкрепата на България за членство в НАТО, което се случи и сме благодарни за това, и ще имаме тяхната помощ на европейския път, член 2 от Договора за приятелство", отбеляза Димитров.

#Македония #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »