Туроператори и турагенти вече са получили 10 млн. COVID-помощи

Туроператори и турагенти вече са получили 10 млн. COVID-помощи
МТ
A A+ A++ A

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с представители на туроператорски и турагентски организации. В дискусията участваха Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, Българска асоциация на туристическите агенции, Обединение „Бъдеще за туризма“ и Сдружение „Tуризъм“.

Министър Николова представи пред бизнеса последната актуална информация относно предприетите мерки от страна на правителството в помощ на туристическия бранш в борбата с пандемията, породена от COVID-19.

Тя поясни, че Министерството на туризма вече е приключило с изплащането на 10 млн. лв. в подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19 по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. Общият брой одобрени за финансиране заявления е 720. Средствата представляват около 1% от оборотите на компаниите през 2019 г., като туроператорите и туристическите агенти получиха помощ от 51 лв. до 371 000 лв. в зависимост от декларирания им оборот, уточни тя.

Относно помощта от 3 млн. лв. за екскурзоводи и планински водачи по ОПИК вицепремиерът коментира, че Министерството на туризма е в готовност за действие по процедурата.

Вицепремиерът каза още, че и през тази година ще продължи да работи също толкова усилено, колкото и през миналата. Както знаете, аз съм там, където е бизнесът. Надявам се, че през настоящата година добрият ни диалог и ползотворно сътрудничество ще продължат, защото кризата все още не е отшумяла, поясни тя. И добави, че всички трябва да проявят гъвкавост, за да възстановят пътуванията, като преди всичко на преден план трябва да бъдат здравето и сигурността на хората. 

По време на разговора представителите на бранша благодариха на министър-председателя Бойко Борисов, на вицепремиера Марияна Николова и на финансовия министър Кирил Ананиев за финансовата подкрепа заради замразения им бизнес. Те настояха пред вицепремиера да бъдат дофинансирани заради проблема с предплатените пътувания и замразените опции за туризъм.

#туроператори #туристически агенти #помощи #covid-19 #криза #Марияна Николова #екскурзоводи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »