Разводът е факт - Обединеното кралство напусна Европейски съюз

Разводът е факт -  Обединеното кралство напусна Европейски съюз
A A+ A++ A

В 1 ч. българско време Обединеното кралство напусна Европейски съюз, обръщайки гръб на 48-годишни бурни отношения с европейския проект в името на несигурно бъдеще след Брекзит. Това е най-значимата геополитическа промяна след загубата на империята, предаде Ройтерс.
В 23 ч. по Гринуич изтече преходният период, през който Великобритания де факто запази членството си в общността, след официалното напускане на ЕС на 31 януари 2020 г.

Обединеното кралство се присъедини към предшественика на ЕС на 1 януари 1973 г.

Краят на сагата Брекзит вече е факт и с влизането в сила на споразумение за бъдещите отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз. Четири години и половина след референдума, на който 52 процента от британците гласуваха за напускане на ЕС, разводът вече е официален и окончателен.

Великобритания, която напусна официално ЕС на 31 януари 2020 г., спира от днес да прилага европейските правила, напуска единния пазар, митническия съюз и други институции като студентската обменна програма "Еразъм", но запазва достъпа си до пазар с 450 милиона потребители, обобщи Асошиейтед прес.

И двете страни казват, че това е шанс да се отвори нова страница в отношения, изградени по време на възстановяването на Европа след Втората световна война. Отношения, в които обаче Великобритания, присъединила се към европейската общност през 1973 г., често беше неохотен участник в една все по-тясна политическа и икономическа интеграция, отбеляза Ройтерс.

Договореното на Бъдни вечер споразумение цели да избегне икономически шок, какъвто неминуемо щеше да има при евентуален Брекзит без сделка, с тежки последици за стокообмена, възлизащ на близо един трилион долара.

"Това бе дълъг път. Време е да оставим Брекзит зад гърба си. Бъдещето ни е в Европа", написа в "Туитър" председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен вчера след церемонията по подписването.

"Това не е край, а начало на прекрасни отношения между Обединеното кралство и нашите приятели и партньори от Европейския съюз", увери британският премиер Борис Джонсън, след като парафира документа от 1246 страници и вдигна палци във въздуха пред камерите.

После продължи в по-шеговит тон, обръщайки се към репортерите: "Знам какъв въпрос си задавате всички - дали съм го прочел. Отговорът е "да". Това е отлична сделка за тази страна, но също така и за нашите приятели и партньори".

Документът бе ратифициран снощи от двете камари на парламента и бе одобрен от кралица Елизабет Втора.

Сделката, която предвижда да няма мита и квоти в двустранната търговия, трябва да бъде ратифицирана и от Европейския парламент. Това се очаква да стане през март, а дотогава Европейската комисия предвижда разпоредбите й да се прилагат временно.

#Великобритания #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »