Къци Вапцаров обвини Дисни и Пиксар в плагиатство на негов филм

Къци Вапцаров обвини Дисни и Пиксар в плагиатство на негов филм
A A+ A++ A

Къци Вапцаров се изненада доста неприятно наскоро, след като установи, че компаниите "Дисни" и "Пиксар" са направили филм по негова идея.

Става дума за анимацията "За душата", която разказва история с твърде много сходства с историята от дипломния проект на тв водещия "Добре дошли на Земята".

"История, доста близка до тази в дипломния ми филм "Добре дошли на Земята", който поне три пъти беше по фестивали в Щатите. История, по която написах пълнометражен сценарий и кандидатствах преди около шест години в НФЦ, но не беше одобрена. Ако беше се случило, преди няколко години щяхме да имаме подобен филм.

Радвам се, че поне идеята ми е била достойна за "Дисни" и "Пиксар". "Вследствие на инцидент, душата на Джо е разделена от тялото му и пренесена до "Семинар за душата" – център, в който душите първо развиват своите интереси и страсти и после се отправят към някое новородено дете. За да се върне на Земята, преди да е станало твърде късно, Джо трябва да работи заедно с другите души, които се обучават". Ще го гледам с огромно удоволствие", пише Къци Вапцаров в личния си фейсбук профил и не спестява разочарованието си.

Засега той няма намерение да си търси правата в съда, а разочарованието му е най-вече насочено към НФЦ, тъй като от там не са одобрили проекта му.

В дипломния филм на Къци участват София Бобчева, Христо Терзиев и Светослав Ганчев. Терен за снимките дава София, а продължителността е около 25 минути.

Анимацията "За душата" пък е създадена от автора на хитовите рисувани ленти "Таласъми ООД" и "Отвътре навън" - Пийт Доктър, който е и двукратен носител на "Оскар", пише "Монитор".

Филмът проследява историята на музикалния учител Джо Гарднър. Неговата голяма любов е джазът. Вместо да живее в името на своята страст обаче той се отдава на рутината. И точно когато изглежда, че Джо най-накрая ще постигне мечтата си да свири на сцена, една грешна стъпка го изпраща във фантастично място, където ще открие какво определя това, което сме – нашата същност, характер, интереси и мечти. И какво наистина означава да имаш душа и да я слушаш.

#Къци Вапцаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »