ВМА показа: Автобус история – от кръводаряването при военните до хиперимунната плазма за К-19

ВМА показа: Автобус история – от кръводаряването при военните до хиперимунната плазма за К-19
A A+ A++ A
Автобус история – от кръводаряването при военните до хиперимунната плазма за лечение на COVID-19. С публикация в социалната мрежа, озаглавена така, от ВМА отбелязаха 27 години от създаването на  Центъра по транфузионна хематология на Военномедицинска академия.
 
ЕТО КАКВО ПИШАТ ОТ ВМА:
 
27 години от създаването си отбелязва днес – на най-светлия християнски празник, Центърът по транфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА).
Кръвният център е Ахилесовата пета на болницата при критични условия – незаменима роля, доказана през годините, затвърдена и в настоящата пандемична ситуация. Пионери в много направления, екипите на ВМА бяха първите в България, които започнаха да работят с преболедували COVID-19 пациенти и създадоха депо с хиперимунна плазма за лечението на други, които се борят с коварната зараза.
А опит в иновативния метод почерпиха от напредналата в това отношение Италия. Всъщност, в развитието си през годините Центърът винаги се учи от най-добрите. Така, както в началото на 2000 г. се допитва до Германия и Полша за внедряването на т.нар. мобилни единици за кръводаряване. Следва разработването на съвместен проект между ВМА и тогавашния Научен институт на армията за модулна единица за кръводаряване върху шаси на автобус. Изпълнението му продължава близо една година.
Впоследствие, в този автобус безвъзмездно кръв са дарили хиляди български военнослужещи и обикновени граждани. С него сме обиколили десетки военни формирования, като никога няма да забравя първото, в което отидохме с новата ни придобивка – в Ямбол. По традиция – за здраве и късмет, тръгвайки натам, счупихме една бутилка шампанско в автобуса, спомня си днес проф. Румен Попов, ръководител на Центъра по трансфузионна хематология.
В този автобус са дарявали генерал Михов, генерал Колев. По времето на генерал Румен Златев, когато беше началник на ВМА, се проведе едно знаково кръводаряване с травматолозите и хирурзите от болницата. Имаше толкова много хора, че освен тук в автобуса, вземахме кръв и в самия бокс за кръводаряване вътре в Кръвния център, разказва още проф. Попов.
В автобуса са дарявали и много цивилни граждани – всяка година на Цветница екипите на ВМА организирали кръводарителска акция пред Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”.
И така до 2015 г.
15 години ни служеше вярно, но започнаха проблемите с двигателя, с климатичната инсталация, с хладилниците, които са тук. Ето защо трябваше да влезе в гаража за дълъг ремонт. Беше много трудно да го върнем към стария му вид, защото вече нямаше необходимите резервни части, за да го възстановим напълно, разказва с носталгия проф. Попов.
Така, 5 години автобусът стои забравен. До пролетта на 2020-а.
Април месец ръководството на ВМА ми постави задача да започнем производството на реконвалесцентна плазма. Тогава се наложи да изкараме автобуса отново. И го поставихме на това място, в близост до Кръвния център. Всъщност, тук започнахме вземането на първите дарители на хиперимунна плазма. Преминаха около 10 човека. В началото имаше доста неизвестни около вируса, които обаче постепенно отпаднаха и ние започнахме да работим с повече дарители. Днес това се случва вътре в Кръвния център, но е факт, че този автобус ни служеше вярно преди години, служи ни и днес, казва още специалистът.
Той благодари на всички, които въпреки извънредната ситуация, продължиха да помагат на ВМА в битката за човешкия живот. Хиляди са дарили кръв безвъзмездно за пациентите на болницата, стотици са станали донори на реконвалесцентна плазма.
Центърът по трансфузионна хематология запазва стратегическата си роля не само на ниво ВМА, но и в национален мащаб, помагайки при нужда и на пациенти от други болници в страната.
На целия екип желаем много здраве и късмет!

ЦЯЛАТА ПУБЛИКАЦИЯ НА ВМА ВИЖТЕ ТУК

#ВМА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »