К-19 у нас: Всички ще могат да се ваксинират до март (ОБНОВЕНА)

К-19 у нас: Всички ще могат да се ваксинират до март (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

На 24 декември тръгват всички камиони с ваксини от Белгия до всички европейски страни. Вероятно или на 25-и вечерта или на 26-и сутринта ние ще имаме готовност да посрещнем този камион в София. Това заяви пред БНТ държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Ще стартираме на 27 декември в София, Пловдив и Бургас. Ще обхванем около 5000 здравни работници. Ще пристигнат 10 000 дози, но ние ще обхванем 5000, защото искаме да сме сигурни, че втората доза е запазена за тях", каза той.

 

Доцент Кунчев обясни и какви са плановете за доставка на ваксината по месеци.

"Още първата седмица на януари предстои да получим 52 000 дози, плюс 5000 малко по-късно, това е януарската ни квота. За февруари бройката е близо 90 000, а от март нататък до 150, 200 и 300 000 дози. Ваксините са много труден продукт, а контролът върху тяхното производство е драконовски. Ако има и най-малки отклонения, е възможно отделни партиди да бъдат спрени или да закъснеят", уточни той.

По отношение на ваксината на "Модерна" - тя се движи по стъпките на "БайонТех", те са внесли цялостния пакет документи в Европейската агенция по лекарствата и се очаква след препоръките и одобрението до края на месеца да имаме и техните количества.

Той изрази надежда не по-късно от февруари да има движение и на ваксината на "Астра Зенека".

Досега всички ваксини са двудозови. Средно около месец е отстоянието между двете ваксини.

"Във всеки кашон на ваксината има два апарата. Единият е монитор на температурата, който показва през цялото време и записва каква е била, плюс това има аларма -под и над влезе ли, хвърляме целия кашон. Има и джипиес, който в момента на предаване на българските власти се изключва и той показва на Европейската комисия, на фирмата, къде е била доставена, в коя точка и че доставянето е приключило", обясни държавният здравен инспектор.

Ваксинацията срещу COVID-19 у нас вероятно ще продължи през цялата 2021 г.

Според доц. Кунчев, десети месец сме с тази пандемия, и е нормално броят на хората, които са се срещнали с вируса, да расте.

"Само че е твърде дълъг периодът, ако започнем тоя стар спор - дайте всичко да оставим, да изградим колективен имунитет и това да ни спаси. Видя се, че това не работи. Любимият шведски модел, който толкова много хора защитаваха, се провали, каза го шведският крал, не беше добра идея да следваме този път", коментира той.

Да, мерките са болезнени, толкова ни е писнало на всички, но те са необходими и се вижда, че работят, категоричен беше доцентът.

Доц. Кунчев заяви, че има хора, които съвсем съзнателно, имайки някакви признаци, не се подлагат на PCR тестове, не се регистрират и не влизат в системата. При приравняването на антигенните тестове с PCR тестовете бройката на заразените ще скочи.

"Чак на 4000 не, но определено увеличение ще има, защото тези хора, които са си направили бърз антигенен, а не са го потвърдили, ще влязат в статистиката. Това не е най-страшното, бройките са си бройки, въпросът е да ограничаваме хората, които могат да пренасят заразата, защото в никой етап на пандемията не сме мислели, че с каквито и да е мерки можем да спрем тотално разпространението", допълни доцентът.

"Новият щам във Великобритания е много неприятен, по-лесно се предава, каза още доц. Кунчев.

"От откриването на COVID-19 има 400 малки промени във вируса, но те са маловажни, не променят характеристиката му. В тази мутация обаче има съществена промяна в проитеина на шипчетата, а той е отговорен за имунитета. Ако той се промени, това ще ни създаде големи проблеми. Засега е доказон, че тази промяна води до по-лесно предаване на вируса", обясни той. 

Още два апарата за плазмафереза и необходимите за тяхното функциониране консумативи за извличане на кръвна плазма даряват от Асоциация на прокурорите и Камара на следователите в България.


Дарението ще бъде направено утре в киносалона на УМБАЛ „Св. Анна“

Средствата за апаратите, предназначени за УМБАЛ „Св. Анна“ и МБАЛ "Бургасмед", са събрани от дарения на прокурори, следователи и съдебни служители, които се включиха в благотворителната кампания на Асоциация на прокурорите и в България и Камара на следователите в България.

Автоматизираните апарати за извличане на кръвна плазма, необходима за лечение на тежки случаи на инфектирани с коронавирус, ще получат д-р Николай Андреев – началник на отделението по  Трансфузионна хематология в УМБАЛ „Св. Анна“ и д-р Тинка Данчева – представител на ръководството на МБАЛ "Бургасмед“.

Това е второ дарение на апарати за плазмафереза със средства, събрани от прокурори, следователи и служители, в рамките на благотворителната кампания на АПБ и КСБ. Първото бе направено на 10.12.2020 г., когато така необходимата апаратура получиха СБАЛАГ „Майчин дом“ и Националния център по трансфузионна хематология.

Гости на събитието в понеденик ще бъдат представители на ръководството на Прокуратурата на Република България, АПБ и КСБ.

До средата на март ще могат да се ваксинират хората, които не са от първите групи в Националния план за имунизация, обяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред bTV.

Самият той също ще се ваксинира, но тъй като е боледувал от COVID-19, ще изчака инструкциите на ЕМА. По думите на Балтов ваксините ще ни позволят да живеем нормално след около 6 месеца.

Проф. Балтов е на мнение, че заболеваемостта у нас не спада с очаквания темп, понеже има много случаи на хора, които отказват да се карантинират след положителен PCR тест.

„Хората смятат, че са безсмъртни, докато не прекрачат прага на болницата, тогава разбират, че не са безсмъртни“, коментира още проф. Балтов. Спешната болница „Пирогов“ е едно от местата, на които ще започне имунизацията срещу коронавируса още на 27 декември.


Данните от денонощието

1002 са новите случаи на заразени по данни на Единния информационен портал. Направени са 4 213 теста, което показва леко отстъпление на заразата и 23,8% положителни резултати от тях.

В София са най-много заразените - 174 , във Варна 126 и в Пловдив 89.

Активните случаи са 86 452, от които хоспитализирани са 6 640, а 542 се нуждаят от интензивно лечение.

За изминалото денонощие са излекувани 1 404 души. Починали са 55, което е с повече от 100 по-малко от предходния ден. Общият брой на починалите от усложнения на COVID-19 вече е 6 551.

23 са новите случаи на коронавирус в Старозагорска област за изминалите 24 часа.

В страната 1002 са новозаразените при направени 4 213 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал. 

В София са най-много заразените - 174 , във Варна 126 и в Пловдив 89.

През последните 24 часа битката с болестта са загубили 55 души.

Общият брой на активните случаи в страната е 86 452.

В болница са 6 640, а 542 се нуждаят от интензивно лечение.

По инициатива и с благословението на патриарх Неофит, отделът "Милосърдие и благотворителност" при Софийската митрополия организира с доброволци поредна духовна инициатива, свързана с посещението на духовници в болнични заведения, както при общоболедуващи, така и при пациенти с коронавирусна инфекция. Това съобщиха от Софийската митрополия.

Софийски духовници, преболедували коронавируса, ще посетят ковид отделенията на столични болници и там ще помажат с осветен елей и ще поръсят със светена вода болните, лекарите и целия медицински персонал. Свещенослужителите ще раздадат на всички в болниците иконки със сцената на Рождество Христово, които са със специално благословение от Негово Светейшество патриарх Неофит.

Програмата за милосърдната инициатива предвижда тя да се осъществи от 20 до 23 декември, както и от 5 до 7 януари, информират от Софийската митрополия.

В 11.00 часа днес ще бъде отслужен маслосвет за здравето на боледуващите от COVID-19 в храма "Рождество Христово" в кв. "Младост", както и в храма "Св. Йоан Рилски" в Софийската духовна семинария.

На 21 декември, понеделник, от 10.00 часа, ще бъдат осветени 6000 икони със сцената на Рождество Христово, които ще бъдат раздавани на болните. Освещаването ще бъде извършено в митрополитския храм "Св. великомъченица Неделя" в София, в присъствието на всички свещенослужители, които ще участват в болничните посещения. В 11.30 часа ще започнат посещенията на свещениците във Военномедицинската академия, в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", УМБАЛ "Александровска", УМБАЛ "Св. Иван Рилски" и в УМБАЛ "Св. Анна". Ще има и посещения на свещенослужители в болници на 22 и 23 декември.

Това не е първата милосърдна инициатива на Софийската света митрополия. През ноември, в Деня на християнското семейство /21 ноември/, за да подкрепят усилията на лекарите в тяхната ежедневна борба за спасяването на болни от коронавируса, повече от двадесет свещеници дариха кръв във Военномедицинската академия, припомнят от митрополията.

#коронавирус #България #ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"