Чудесна идея! В Стария град под тепетата ще бъде създадено занаятчийско училище

Чудесна идея! В Стария град под тепетата ще бъде създадено занаятчийско училище
A A+ A++ A

Днес между министерството на културата и Община Пловдив беше подписан договорът за създаване на занаятчийско училище за деца в Старинен Пловдив през 2021 година“, съобщи кметът Здравко Димитров. Проектът е на дирекция "Култура, археология и културно наследство" в партньорство с Регионална занаятчийска камара. 

Училището се създава с мисия да запази и популяризира българските традиции и в него ще се обучават деца от пловдивските училища. Заниманията ще се провеждат в къщите в Старинен Пловдив – Улица на занаятите (ул. "Стръмна“ № 1, 1А, 3, 5), Бакалова къща (ул. "Д-р Ст. Чомаков" № 9), Галерия "Занаяти“ (ул. "Д-р Вълкович“ № 3). 

Проектът за занаятчийско училище е насочен към реализиране на целогодишна образователна програма с практическа насоченост за ученици, с цел мотивирането им чрез изкуството на народните занаяти при избора на професионално развитие. По този начин ще се осигури достъп на децата до неформално образование в сферата на занаятите, ще се стимулира техният творчески заряд и предприемчивост. Планирани са ежеседмични занимания в периода март – юни и септември – октомври. 

Проектът дава възможност изградената база да се използва възможно най-рационално като през месеците юли и август в обучението ще могат да се включат и граждани – студенти, български и чуждестранни туристи, жители на града, които искат сами да изработят уникално изделие. 

"Проектът бе подготвен от експерти от отдел "Култура, археология и културно наследство“ само за 2 дни, а стойността на му е 100 000 лв. Идеята за кандидатстване се  роди, след като Министерски съвет на свое заседание реши четири етнографски музея на открито у нас да бъдат подпомогнати с 305 000 лв. Ставаше дума за архитектурно – етнографския комплекс "Самоводската чаршия“ във Велико Търново, Етнографски музей на открито "Етър“ в Габрово, архитектурно – етнографския музей "Стария Добрич“ в  Добрич и Етнографски ареален комплекс в Златоград. След инициативата на Община Пловдив и Занаятчийската камара, към тези обекти с проект се присъедини и пловдивската "Улица на занаятите в Стария град“, разказа заместник-кметът Пламен Петров, който сърдечно благодари на експертите си за добрата, бърза и резултатна работа. 

Предстои проектът да бъде утвърден от Общински съвет – Пловдив, с изготвен договор за съвместна дейност между Община Пловдив и Регионална занаятчийска камара – Пловдив, като координационните и образователни дейности ще бъдат изпълнявани от членове на Регионалната занаятчийска камара, а комуникационната програма, логистиката, рекламата и отчетността – от Община Пловдив. 

Знанията и уменията ще бъдат преподавани от 20 майстори занаятчии, притежаващи майсторски свидетелства, издадени от Регионалната занаятчийска камара в Пловдив, която е партньор по проекта. Ще бъдат сформирани групи от 4 до 6 деца, в зависимост от спецификата на работата и възможностите на пространствата в работилниците. Планираната продължителност на всяко занимание е от 4 астрономически или 6 учебни часа, като те ще се провеждат в занаятчийските ателиета. Учебното съдържание на програмите ще бъде уникално, тъй като те ще се създадат специално за нуждите на проекта. По време на учебния курс няма оценки, но се предвижда всяка образователна програма да приключи  с изложба, представяща работата на децата в Галерия "Занаяти“ и връчване на Сертификати за преминатото обучение. Очакваната посещаемост е над 100 деца месечно. 

Всички възпитаници на занаятчийското училище  ще имат възможността да се обучават и да участват на традиционни и утвърдени форуми като Пролетния и Есенния панаир на занаятите в Пловдив, в изложби и различни културни събития. 

Децата ще имат възможността да усвояват тънкостите на занаятите под вещото ръководство на едни от най-изявените пловдивски майстори –занаятчии. Това са: Васка Велкова – рисуване върху стъкло;

Даниела Горалова – изработване на художествена керамика; Пенка Ставрева – кукли; Варта Торосян – пекарство; Славка Балджиева – художествени тъкани (вертикален стан); Спаска Георгакева – художествени тъкани (плъсти и иглонабиване); Галина Тодорова – изработване на художествена керамика (писани яйца); Костадин Деведжиев – художествена обработка на дърво и дърворезба; Елена Демирева – художествена обработка на дърво (варак); Валентина Хубенова – национални кукли; Димитър Мирчев – ремонт старинно оръжие; Тони Пранджева – художествена керамика моделиране, мозайки; Елена Георгиева – иконопис; Иван Тонев – гайтанджийство; Жулиета  Георгиева - царевична шума; Цветанка Пеева-Видева – художествена керамика; Елена Драмова – художествени тъкани, хоризонтален стан; Христо Войводов – изработване на изделия от кожа; Стоян Стоянов – изработване на накити от мъниста, художествени тъкани; Любен Баков – ретро-фото.

#занаятчии #училище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »