Земеделците могат да получават европари по нова мярка

Земеделците могат да получават европари по нова мярка
МЗХГ
A A+ A++ A

В новата Обща селскостопанска политика (ОСП) групите и организациите на производители в секторите „Мляко и млечни продукти“, „Месо“ и „Зърнени култури“ ще имат възможност да кандидатстват по нова мярка - интервенция „Оперативни програми в други сектори“. Ще могат да изпълняват инвестиции в посока подобряване на предлагането и пускането на пазара на стоки, въвеждане на методи за производство. Прилагането на мярката ще улесни реализацията на селскостопанските продукти, поддържането на пазарния им дял и разработването на нови възможности. Това стана ясно по време на видеоконферентно заседание на Тематичната работна група (ТРГ) за разработване на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 г.

Дейностите целят стимулиране сдружаването на земеделските производители в групи производители, организации и асоциации на производители в тези сектори. Целта е, чрез развитието на структурите за предлагане на продукция на пазара, да се повиши конкурентоспособността на производителите и техните организации.

Обсъдено беше прилагането и на интервенцията „Оперативни програми в сектор „Плодове и зеленчуци“. Очаква се прилагането на мярката да доведе до нарастване на дела на предлаганата местна продукция на пазара. Производителите ще имат възможността да намалят разходите си за производство чрез предоставяне на общи/централизирани за организацията услуги и съоръжения. Поне 15% от разходите на оперативна програма трябва да съдържат екологични действия.

Беше обсъден и максималният размер на допустимите разходи за една оперативна програма да бъде до 2 300 000 евро.

#МЗХГ #нова мярка #ОСП #земеделски производители #финансиране #проекти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »