Идеята за прокурор, разследващ главния, мина на правна комисия

Идеята за прокурор, разследващ главния, мина на правна комисия
ПРБ
A A+ A++ A

С 12 гласа „за“, 1 „против“ и 8 „въздържал се“ мнозинството в парламентарната Комисия по правни въпроси подкрепи предложението на управляващите за създаването на нова правна фигура – прокурор, който да разследва главния прокурор, предаде репортер на БГНЕС.

Въпреки многото критики, законопроектът на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) получи одобрение на първо четене, а до края на седмицата вероятно ще влезе и за обсъждане в пленарната зала.

Според юриста на управляващите Десислава Атанасова, която е сред вносителите, създаването на нова магистратска длъжност, който да разследва главния прокурор при евентуални негови бъдещи нарушения е в отговор на обществените очаквания. Засега предложението е този специален прокурор да се избира от Пленума на ВСС с мнозинство повече от половината от членовете му. Номинация може да се прави от минимум шестима членове на Прокурорската колегия, а той да има 7-годишен мандат. По време на дебатите обаче стана ясно, че са възможно изменения на първоначалното предложение.

Идеята на управляващите срещна подкрепа от Министерство на правосъдието, но не и от средите на държавното обвинение.

„Предвиждането на прокурор със специални правомощия не се налага, защото няма правна пречка всеки прокурор да разследва ръководителя на държавното обвинение“, стана ясно от думите на заместника на главния прокурор Красимира Филипова, която взе участие в днешните дебати. Тя бе категорична, че назад в годините непрекъснато са постъпвали сигнали срещу главния прокурор, а върху тях се работи, както се работи по всички останали сигнали от граждани.

Остри критики се чуха и от редиците на опозицията. „Тези промени ще доведат до „каша“, бе мнението на депутата Филип Попов, който попита: „ А този специализиран прокурор кой ще го разследва“?

„Не е необходим супервайзер на главния прокурор“, подкрепи го независимият Явор Нотев.

„Славен е начинът, по който завършва мандата на това Народното събрание. Всеки човек, който би проследил дебатите в тази комисия, би получил „преплитане“ на мозъка“, включи се Крум Зарков от левицата. Той поиска мнозинството да даде пример с друга държава, където функционира подобна институция.

На критиките към законопроекта отговори Красимир Ципов от ГЕРБ, който ги определи като „общи заучени политически фрази, нямащи никаква конкретика“. „Категорично сме убедени, че трябва да бъде одобрен конкретен механизъм“, смята той.

Предстои дебатът да бъде преместен в пленарна зала, където текстовете да бъде бъдат гласувани на първо четене.

 

#Народно събрание #депутати #правна комисия #одобрение #специален прокурор #създаване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »