Спаси София: В инвестиционния заем Общината да включат ремонт на бул. Цар Борис III, паркинг под бул. Македония и трамвай до Орландовци

Спаси София: В инвестиционния заем Общината да включат ремонт на бул. Цар Борис III, паркинг под бул. Македония и трамвай до Орландовци
Спаси София
A A+ A++ A

От гражданската организация Спаси София публикуваха днес свое предложение във връзка с обявения от кмета Фандъкова инвестиционен заем за изграждане и ремонт на основни булеварди в града. Те предлагат програмата да бъде разширена и в нея да бъдат включени още четири проекта с цел постигане на балансирано развитие на града с всички форми на транспорт. Предложението предвижда пълен ремонт на бул. „Цар Борис III“, изграждане на подземен паркинг под бул. „Македония“, ново трамвайно трасе в кв. Орландовци и построяването на ново кръстовище на две нива за улесняване на движението в кв. Хладилника.

„Придвижването по бул. „Цар Борис III“ е огромен проблем за жителите на десетки квартали, които разчитат на него. Програмата е за следващите пет години, а предвид трагичното му състояние, не можем да си обясним защо ремонтът му не е включен. Една от основните входно-изходни артерии на града е в предаварийно състояние, а липсата на канализация превръща булеварда в река при всеки дъжд. Освен ремонт на пътните платна, там трябва да се ремонтират изцяло и тротоарите, велосипедната алея, канализацията, осветлението, зелената система... Затова настояваме той да бъде включен като приоритетен и изпълнен поетапно в рамките на този кметски мандат.“ – аргументира предложението Андрей Зографски от транспортния екия на Спаси София.

Вторият проект, който предлагат за изпълнение от Спаси София е подземния паркинг за 740 автомобила под бул. „Македония“. По думите им, този паркинг е предвиден в Плана за устойчива градска мобилност на Общината, а прогнозната му стойност е около 12 млн. лв. „Гаражът значително ще подобри паркирането в центъра и ще позволи разчистване на улиците и тротоарите от паркираните коли. Това ще помогне и за ограничаване на колите в историческия център и ще позволи градската среда да стане по-чиста и приятна. Затова строителството на паркинга, което и без друго закъсня с над десет години, трябва да бъде приоритет.“ – смятат градските активисти.

Като трети стратегически проект, от организацията настояват в програмата на Общината да бъде включено разширяването на трамвайната мрежа в кв. Орландовци. „Жителите там от десетки години очакват реализацията на предвидения трамвай, така че кварталът да има директна, бърза и екологична връзка с центъра и метрото. С този проект ще се подпомогне достъпът до северна София, която значително изостава по инвестиции и развитие от южните части на града и това трябва да се промени.“ – казва Борис Бонев, независим общински съветник.

Те предлагат и изграждането на ново кръстовище на две нива за облекчаване на движението в кв. Хладилника. „Кръстовището на бул. „Черни връх“ с бъдещия бул. „Тодор Каблешков“ и в момента е на предела на капацитета си, а с построяването на новия пробив, транзитното движение там ще се увеличи драстично. Предвиденото обикновено светофарно кръстовище няма да има достатъчен капацитет да пропусне всички автомобили. Затова предлагаме изграждане на траншея за преминаване по ринга без спиране, с което ще се осигури бърза връзка между кварталите в периферията.“ – посочват в мотивите си от Спаси София.

„Наясно сме, че предложените от нас обекти изискват допълнителни средства, но нуждите от инвестиции са огромни. Ако София иска да има модерна и безопасна инфраструктура, трябва да ремонтира много повече от три булеварда на година, както се случи през 2020 г. С този бавен темп никога няма да успеем чувствително да подобрим живота и придвижването в София. Програмата трябва да бъде разширена, но и обвързана, така че да се постигне цялостно и чувствително подобряване на качеството на живота и да се подобри мобилността в целия град. Считам предложенията ни за разумни и необходими и очаквам управляващите да ги включат в програмата.“ – заяви Борис Бонев от Спаси София.

#Спаси София #Столична община #заем #ремонти #изграждане #предложения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »