Еволюцията може да е виновна за високия риск от напреднал рак при хората

Еволюцията може да е виновна за високия риск от напреднал рак при хората
A A+ A++ A

В сравнение с шимпанзетата, хората са особено склонни към развитие на напреднали карциноми - вид тумори, които включват рак на простатата, гърдата, белия дроб и дебелото черво - дори при липса на известни рискови фактори, като генетично предразположение или употреба на тютюн.

Неотдавнашно проучване, водено от изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего и Медицинския факултет на Moores помага да се обясни защо. 

Проучването, публикувано на 9 декември 2020 г. във FASEB BioAdvances, предполага, че еволюционна генетична мутация, уникална за хората, може да бъде виновна поне отчасти.

„В някакъв момент по време на човешката еволюция генът SIGLEC12 - и по-точно, протеинът Siglec-12, който той произвежда като част от имунната система - претърпява мутация, която елиминира способността му да прави разлика между„ себе си “и нахлуващите микроби, така че тялото трябвало да се отърве от него ", каза старшият автор Аджит Варки, д-р, уважаван професор в Медицинския факултет на Университета в Сан Диего и Центъра за рак на Мурс.

При изследване на нормални и ракови проби от тъкани изследователите откриват, че приблизително 30% от хората, които все още произвеждат протеини Siglec-12, са изложени на повече от два пъти риска от развитие на напреднал рак през живота си, в сравнение с хората, които не могат да произведат Siglec -12.

Обикновено гените, които кодират такива дисфункционални протеини, се елиминират от тялото с течение на времето и приблизително две трети от глобалната човешка популация са спрели да произвеждат протеина Siglec-12.

Когато екипът на Nissi Varki се заел да открие Siglec-12 в неракови тъканни проби, използвайки антитяло срещу протеина, приблизително 30% от пробите били положителни, както се очаква от генетичната информация. 

За разлика от тях, по-голямата част от пробите за напреднал рак от същите популации са положителни за протеина Siglec-12.

Разглеждайки различна популация от пациенти с напреднал стадий на колоректален рак, изследователите установяват, че над 80% имат функционалната форма на гена SIGLEC-12 и тези пациенти имат по-лош резултат от малцинството пациенти без него.

"Тези резултати предполагат, че малцинството от индивиди, които все още могат да произвеждат протеина, са изложени на много по-голям риск от напреднал рак", каза Ниси Варки.

Изследователите също потвърдиха своите открития при мишки чрез въвеждане на туморни клетки, проектирани да произвеждат Siglec-12. Полученият рак нараства много по-бързо и включва много биологични пътища, за които е известно, че участват в напреднали видове рак, в сравнение с контролните туморни клетки, без да функционират Siglec-12.

Според Аджит Варки тази информация е важна, тъй като може да се използва за бъдеща диагностика и лечение.
Екипът започна отначало, като разработи прост тест за урина, който може да се използва за откриване на наличието на дисфункционален протеин, и „може също така  да използваме антитела срещу Siglec-12 за селективно доставяне на химиотерапии до туморни клетки, които носят дисфункционалните протеин, без да навреди на нераковите клетки “, каза той. (ANI)

#еволюция #рак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »