Емил Димитров: От януари предупреждавам, че намалява водата за Варна и Бургас

Емил Димитров: От януари предупреждавам, че намалява водата за Варна и Бургас
ВМРО
A A+ A++ A

От януари предупреждавам, че се намаляват количествата вода за Бургас и Варна. Обясних на премиера какво трябва да се случи, за да няма криза с водата. Това заяви в студиото на БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

И увери още, че язовирите за питейни нужди са пълни, но без "Камчия". “Той трябва да бъде национален резервоар за цялото Черноморие”, призова министърът.

По думите му язовирите за земеделски нужди са в "ужасно състояние", неремонтирани от години. Язовир "Домлян" е пълен на 15%, "Пясъчник" - 8%, "Тополница" - 9%. Шумен има вода, там проблем няма, коментира още екоминистърът.

Ще се въведе извънредно положение за 7 км в района на двете села между язовирите "Порой" и "Ахелой", за да започне строителството на тръбопровода, който ще свърже двата язовира с мрежата на ВИК-Бургас. Обяви още екоминистърът. До 20 февруари тръбопроводът трябва да е готов. Чака се заповед на областния управител на Бургас за извънредното положение, каза още Димитров.

“Тези две села, между Порой и тръбопровода, между Ахелой и тръбопровода, понеже са в две различни, ако беше в една селищна система, кметът щеше да издаде заповед, понеже са две - трябва областният, за да може веднага да започне строителството. Искам най-хубавите помпи, най-хубавите тръби, ние даваме на Бургас един резервоар 60 млн., който следващите 100 години ще го ползват. Бургас няма повърхностни води, няма резервно водоснабдяване. Аз не строя, строи ВиК холдингът, една поръчка няма да обявявам аз, но тука ситуацията е такава - трябва да започнем веднага, не можем да го провалим”, обясни още Емил Димитров.

 

 

 

 

#Емил Димитров #язовири #вода #намалява #земеделие #Бургас #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"