Цар Киро пак влиза в затвора, осъдиха го на 8 месеца ефективно

Цар Киро пак влиза в затвора, осъдиха го на 8 месеца ефективно
A A+ A++ A

Самозабравилият се отдавна Кирил Рашков, по известен като Цар Киро, влиза в затвора за 8 месеца заради съхранение на живак и антични предмети, за които няма документи за произход. Върховният касационен съд потвърди вината на ромския богаташ, който преди години подпали случая 'Катуница", но намали наказанието му заради лошото му здравословно състояние. На първа инстанция Рашков получи 2 години затвор, но магистратите са взели предвид факта, че той е на почти на 79 г. и страда от много болести - изкарал два инфаркта, имал диабет и хронична бъбречна недостатъчност.

Жалбата  до ВКС бе образувана от Кирил Рашков, Симеон Илиев и Радослав Петров срещу присъдата на апелативния спецсъд, с която частично е отменено наказание, дадено от спецсъда.

С първоинстанционната присъда Радослав Петров беше осъден за държане на амфетамин и разпространението му на 7 г. затвор и глоба в размер на 50 000 лв.

Цар Киро получи 2 г. затвор и глоба от 10 хил. лева за държане без надлежно разрешение на живак и за държане на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани.

Симеон Илиев получи 1 г. условно за държане на археологически обекти. Михаил Демерджиев бе наказан с 2 г. условно за придобиване, държане и разпространение на амфетамин и за държане на огнестрелни оръжия без разрешение.

Кирил Рашков твърди, че няма доказателства, че той е извършил престъпленията, за които е осъден ,пише трафикнюз.бг. В решението на ВКС се казва:

„Апелативният специализиран наказателен съд е приел за безспорно установен факта, че именно подсъдимият Рашков е имал фактическата власт върху двете шишенца, съдържащи живак, като в подкрепа на решението си е изложил подробни и убедителни съображения".

Претенциите са отхвърлени и за държане на археологически обекти, които не са регистрирани по съответния ред. Според върховните съдии апелативният спецсъд подробно е обосновал извода си, позовавайки се на обстоятелството, че археологическите обекти са намерени в дома на Рашков, в каса в спалнята му и отворена с ключ, иззет при личния му обиск.

За съхранението на живак Рашков е получил 3 месеца затвор, а за културните ценности 8 месеца затвор. При това положение той ще изтърпи по-голямото наказание. Той трябва да изтърпи при първоначален „общ“ режим.

#Цар Киро #затвор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »