КОВИД в България: Купуваме Ремдесивир за лечение на COVID-19 за 14 млн. лева (ОБНОВЕНА)

КОВИД в България: Купуваме Ремдесивир за лечение на COVID-19 за 14 млн. лева (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. в размер до 14 000 000 лв. 

Средствата са предназначени за закупуване на лекарствения продукт Veklury (ремдесивир) за лечение на COVID-19, съобщават от правителствената информационна служба.

Предвид извънредните обстоятелства в условията на усложнена епидемична обстановка от COVID-19 се налага своевременното осигуряване на лекарствения продукт Veklury (ремдесивир).

На днешното правителствено заседание беше прието също така Решение за отмяна на РМС № 851 от 2020 г. за предложение до Народното събрание за одобряване на сключените договори за покупко-продажба и доставка на лични предпазни средства, медицински изделия, тестове за диагностика и лекарствени продукти във връзка е пандемията от COVID-19. Предмет на направеното предложение са сключени договори за покупко-продажба и доставка на лични предпазни средства, медицински изделия, тестове за диагностика и лекарствени продукти във връзка е пандемията от COVID-19, по които изпълнението е започнало, като по всички договори са направени доставки и са извършени плащания. 

По десет от договорите задълженията на страните са изпълнени и е извършено окончателно плащане.

България вече има Национален план за справяне с пандемията от коронавирус, 9 месеца след навлизането на коронавируса у нас. Планът бе представен от здравния министър проф. Костадин Ангелов. Мерките в него бяха приети и от Министерския съвет.

Стана ясно, че 2 млрд. лева е сумата, отпусната от държавата за справяне с пандемията. От тях за мециците на първа линия се харчат по 80 милиона лева на месец, като за януари тези разходи ще се вдигат до 100 милиона на месец.

„Основните цели са ограничаване на заболяемостта и намалявяне на смъртността от пандемичната инфекция, осигуряване, поддържане на основни сектори и служби и като здравеопазване, сигурност, транспорт, осигуряване на достоверна, постоянна информация относно предприетите мерки”, обясни здравният министър.

Той подчерта, че националният план има общ характер. „Това е един програмен документ, основополагащ за справянето на държавата и осъществяването на всички институционални  взаимодействия, необходими за всички действия”. 

България ще разполага с 804 млн. лева през 2021 година по линия на европейския инструмент за справяне с последиците от пандемията, добави вицепремиерът Томислав Дончев.

В очакване на ваксина

След Нова година със сигурност ще започне имунизация за вируса, но отново ще има хора, които ще кажат, че не вярват на ваксините и не искат да се имунизират. „Тогава какъв ефект да търсим в общественото здраве, като има ясни правила е имунологията, че не имунизираш ли 60-70% от населението, не опазваш общественото здраве, а само този индивид, който се имунизирал”, коментира доц. Ангел Кунчев.

"Другата сряда Министерски съвет ще утвърди национален план за ваксиниране срещу COVID-19, а планът ще бъде представен до края на тази седмица, вероятно в петък", обяви здравният министър. Ваксините ще бъдат доброволни и безплатни. 

Координациoнен съвет ще отговаря за изпълнението на ваксинационния план срещу коронавируса. Правителството е определило за председател на съветагенералния директор на БЧК проф. Красимир Гигов.

„В петък трябва да е готов и съставът на координационния съвет. Той трябва да направи цялата логистика, 24 часа трябва с това да се занимава, за да може като дойде ваксината да сме готови още първия ден“, коментира премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената информационна служба. 

До края на тази седмица ще имаме фризери и хладилници за първата пратка от ваксината на "Pfizer". Те ще бъдат разположени на няколко места в страната, като сред тях са складът в РЗИ-София и РЗИ-Бургас

Пристига нискомолекулярен хепарин

Премиерът Бойко Борисов обяви, че днес у нас пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се прилага с други медикаменти при лечението на COVID-19.  „Така ще има за всеки един човек. Ремдесивир също има достатъчно“, подчерта министър-председателят. Той разпореди ежедневно да се следи наличността на лекарствените продукти за терапията на пациентите с новия вирус.

Данните за последното денонощие

3475 нови случая на заразени с коронавирус при направени 9056 PCR теста. Това означава, че повече от 38% от направените проби през последното денонощие са положителни, според данните на Единния информационен портал. Най-много случаи са регистрирани в областите София, Пловдив, Бургас и Стара Загора.

Излекуваните през последните 24 часа са 2435. В болница остават повече от 6600 пациенти, 493 от тях - в тежко състояние. Починалите за деня са 153.

Двадесет и шест медицински специалисти от шуменски ясли, детски градини и училища помагат в борбата с COVID-19, съобщиха от Общината.

Всеки ден по две сестри от структурите на детското и училищното здравеопазване в Шумен са включени в графиците на Регионалната здравна инспекция и подпомагат дейността й като изготвят предписания за болни от COVID-19 и за карантиниранe на контактни лица.


Те ще работят по този начин до 21 декември и докато яслите, детските градини и училищата са затворени. Две директорки на детски ясли и медицински сестри пък влизат в ковид отделенията на МБАЛ-Шумен и на Комплексния онкологичен център в града, а един фелдшер дава дежурства в кабинета за неотложна помощ към областната болница.

Други пет медицински сестри обгрижват градинската и яслената група в ДГ "Изворче", разкрити за децата на медицинския персонал на първа линия в борбата с коронавируса, отбелязват от социалната дирекция в Общината.

Част от медицинския персонал доскоро е бил в болнични - за лечение от COVID-19 или под карантина, но всички, които в момента са здрави и са в състояние да помогнат на колегите си, се отзовават.

В единния информационен портал за COVID-19, за последното денонощие са регистрирани 271 нови случая на лица от област Варна, с положителни проби.

Новите случаи са от различни възрастови групи, в семейни огнища и с дифузно разпространение. Починали са 12 лица, като общия им брой достигна 249.

Общо за областта случаите, с регистрирани положителни проби достигнаха 10079.

Хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ са 354 пациенти, с леки симптоми или без симптоми на домашно лечение са 5611 лица, излекувани са 3865лица.

Продължава епидемиологичното проучване на новите положителни за установяване на контактните с тях лица.

"МБАЛ "Св. Пантелеймон" в Ямбол извършва от днес PCR тестове в сертифицираната лаборатория на Микробиологично отделение", съобщи д-р Валентин Вълчев, зам.-директор в болничното заведение.

Лабораторията работи с електронни направления от общопрактикуващите лекари, с направления от РЗИ, извършва и PCR тестове срещу заплащане.


Новата дейност значително ще подобри диагностиката, защото досега болницата очакваше с дни получаване на резултатите от лаборатории в други градове.

Предимство е и това, че ще се извършват PCR тестове и през почивните дни. Досега в Ямбол проби за такъв вид тестове се взимаха от частна лаборатория само до петък по обяд.

На този етап лабораторията е с капацитет 64 проби на ден, след завръщане на заразен медик тя ще удвои възможностите си.

#коронавирус #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »