Бучковски: Не съм асо в ръкава, а бивш премиер, изградил доверие в българския народ

Бучковски: Не съм асо в ръкава, а бивш премиер, изградил доверие в българския народ
Wikipedia/Helene C. Stikkel
A A+ A++ A

Новоназначеният специален представител на РС Македония за България обяви, че ще координира първите си посещения в България с правителството.

„Нито съм чудотворец, нито съм асо, скрито в ръкава, нито съм жокер. Аз съм Владо Бучковски, бивш министър-председател, който изгради доверие в българското общество през последните петнадесет години. Вярвам, че това ще добави стойност към усилията, положени от нашето правителство, за да успее да намери решение в духа на европейските ценности”, каза новоназначеният специален представител за България Владо Бучковски, предаде БГНЕС.

„Във всеки случай ще направим всичко в очакване на Съвета на министрите на ЕС, на 9 декември, за да положим допълнителни усилия и да намерим решение. Но ако не намерим решение, това ще бъде допълнителен мотив за нас да продължим да изграждаме приятелство и сътрудничество в духа на европейските ценности”, заяви Бучковски.

„Ние като истински приятели, като отговорни политици вярваме, че можем да намерим общ език. Общата история трябва да бъде нашата инвестиция в общото бъдеще“, каза той, попитан за очакванията си от новата мисия.

След Любчо Георгиевски, Бучковски е вторият бивш премиер и влиятелен политик, избран от правителството, който се опитва да „стопи леда” със София.

Вчера, 1 декември, македонското правителство назначи бившият премиер Владо Бучковски за специален пратеник за България. Университетският професор и бивш председател на СДСМ смята, че РС Македония няма друга алтернатива освен членството в Европейския съюз и че премиерът Зоран Заев се бори за европейското бъдеще на родината си в духа на европейските ценности“.

57-годишният Владо Бучковски бе министър на отбраната в ширококоалиционния кабинет на премиера Любчо Георгиевски от 13 май до 26 ноември 2001. От 1 ноември 2002 до декември 2004 година Бучковски отново влиза в правителството като министър на отбраната. Той бе министър-председател на РСМ от 15 декември 2004 г. до 26 август 2006 г. Той е юрист по образование.

#Владо Бучковски #България #Северна Македония #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"