Пандемията в развитие: Черен рекорд в Русия по смъртност от коронавируса (ОБНОВЕНА)

Пандемията в развитие: Черен рекорд в Русия по смъртност от коронавируса (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Над 59, 43 млн. са установени с коронавирус в глобален мащаб, починали са 1 403 065. Това сочи последната статистика на Ройтерс, базирана на информация на здравни министерства и официални становища.

Най-тежко засегнати от Covid-19 остават САЩ с над 12,4 млн. регистрирани случая и с над 257 000 жертви.

Индия е установила повече от 9,17 млн. случая и 134 218 починали. В Бразилия случаите на коронавируса са над 6 млн., жертвите – повече от 169 000 души.

В Европа най-много са установените случаи във Франция – 2,15 млн.

Повече от 2 млн. са и в Русия. В Испания и във Великобритания регистрираните с коронавируса са близо по 1,6 млн. души.

В световен мащаб по брой положителни проби следват Италия (1,45 млн.), Аржентина (1,37 млн.) и Колумбия (1,25 млн.).

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес, че до Коледа може да бъдат направени първите ваксинации срещу коронавирус в Европейския съюз, но предупреди, че страните членки трябва спешно да подготвят своите логистични вериги за разпространението на стотици милиони дози ваксини, предаде Асошиейтед прес.

Фон дер Лайен каза пред Европейския парламент, че "най-сетне има светлина в края на тунела" и че "първите европейски граждани може вече да са ваксинирани преди края на декември".

ЕК има договори с шест потенциални доставчици на ваксини и работи по седма сделка. Споразуменията й позволяват да купи над 800 милиона дози - повече от населението на ЕС, което е около 460 милиона души (една ваксинация се прави с 2 дози – бел. ред).

Вчера от Брюксел информираха, че се подготвя договор за купуването на 160 милиона дози от експерименталната ваксина на компанията "Moderna". Според компанията ваксината по предварителни данни показва 94,5 процента ефективност, колкото е и на тази на Pfizer-BioNTech.
Фон дер Лайен обаче заяви, че макар ваксините да са важни, "от значение са ваксинаторите".

"Държавите членки трябва вече да се подготвят. Говорим за милиони спринцовки, говорим за студени вериги, говорим за организиране на центрове за ваксинация, говорим за обучения персонал, който е там . . . Всичко това трябва да е готово", каза тя.

Фон дел Лайен обаче призова европейските граждани да продължат да спазват ограниченията, въпреки че мерките вредят на бизнеса, отразяват се зле на икономиките и подлагат хората на социални и психически изпитания.

"С почти 3000 смъртни случая на ден COVID-19 е бил причина номер едно за смърт в ЕС миналата седмица. Болниците продължават да са под натиск, а в някои райони интензивниje отделения са пренатоварени отвъд възможностите си", заяви тя.

Фон дер Лайен предупреди да не се разхлабват твърде бързо карантинните мерки, като подчерта, че има опасност от трета вълна на заразата.

"Знам, че собствениците на магазини, барманите и сервитьорите в ресторантите искат край на ограниченията. Но ние трябва да се поучим от лятото и да не повтаряме същите грешки", каза тя.

"При прекалено бързо и прекалено голямо облекчаване на мерките има опасност от трета вълна след Коледа", заяви Фон дер Лайен.
По думите й "тази Коледа ще бъде различна, да, ще бъде по-тиха".

До Коледа във Франция поетапно ще отворят магазините, театрите и кината. Ресторантите, кафенетата и баровете ще останат затворени до 20 януари, за да се избегне трета вълна от COVID-19. Това обяви френският президент Еманюел Макрон в телевизионно обръщение.

Когато се появих по телевизията предишния път ви казах, че може да се стигне до много тежка ситуация. Избегнахме я, благодарение на вас. Вашите усилия се отплатиха. Гражданският дух демонстрира своята сила и ефективност. Ако на 15 декември имаме под 5000 заразени на ден и под 3000 души в интензивните отделения, ще обявим свалянето на още мерки”, каза Макрон, цитиран от Нова телевизия.

Великобритания също облекчава наложените в страната мерки около Коледа.  "Между 23 и 27 декември ще имаме нещо, което можем да наречем "Коледен балон", в който хората ще имат право да се събират, да бъдат близо до семействата си и да почувстват празниците така, както би трябвало", обяви британският вицепремиер Майкъл Гоув.

Междувременно Световната здравна организация обяви, че заразените с коронавирус наближават 60 млн. в глобален мащаб. Най-тежко засегнати от Covid-19 остават САЩ с над 12,4 млн. регистрирани случая и с над 257 000 жертви. В Европа най-много са установените случаи във Франция – 2,15 млн, пише БНР.

За нови 23 675 случая със заразени с коронавирус в Русия за денонощието съобщиха от националния щаб за COVID-19 в канала Telegram. Черен рекорд по смъртност с коронавирусна инфекция бе регистриран за денонощието – 507 пациенти са починали, което е абсолютен рекорд в страната от началото на пандемията.

Излекували са се 25 748 пациенти.

Общо в Русия са регистрирани 2 162 503 случая на инфекция, 1 660 419 души са излекувани и 37 538 са починали.

Истанбул изживява трети пик в пандемията от коронавирус, заяви здравният министър Фахреттин Коджа, цитиран от частната телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Министърът предупреди, че ако ситуацията не се подобри и броят на заразените не намалее, ще последва ново затягане на мерките, отбелязва БТА.

Днес следобед предстои да се проведе заседание на специализирания Научен съвет към здравното министерство, на което да бъде обсъдено положението във връзка с разпространението на коронавируса в страната, съобщи частният телевизионен канал НТВ.

Турция започва от утре прилагането на втората доза от разработената в страната ваксина срещу Ковид-19 върху доброволци, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

"Изпитанията са част от фаза 1 от разработването на препарата на турския университет Ерджийес. Тази фаза се очаква да завърши до 15 декември", съобщи ректорът на учебното заведение в окръг Кайсери проф. Мустафа Чалъш, предава БТА.

Първата доза от турската ваксина ERUCOV-VAC е вече приложена на 44 доброволци, а от утре започва прилагането на същите лица и на втората доза от препарата.

ERUCOV-VAC е неактивна ваксина, създадена изцяло в Турция. Тя е получила разрешение от етичната комисия и одобрение от здравното министерство, за да започнат изпитанията върху хора.

"При първото прилагане на ваксината не е имало никакви наблюдавани странични ефекти върху доброволците", посочи проф. Чалъш.

"След като завърши и ваксинацията с втората доза от препарата, се предвижда преминаване възможно най-скоро и към фаза 2", каза още ректорът на университета Ерджийес. Според прогнозата му през февруари следва да приключи и втората фаза и да се премине към фаза три.

Какво се случва с другите медикаменти, които се тестват в момента...

Ефикасността на руската ваксина срещу новия коронавирус "Спутник V" от третия етап на изпитанията достигна 92 процента според първия междинен анализ.

"В хода на изследванията беше извършена оценка на ефективността върху 16 000 доброволци 21 дни след получаване на първа доза от ваксината или плацебо. В статистическия анализ са включени 20 потвърдени случая на заболяване. По разпределянето им в групата на плацебо и на ваксина беше определено, че ефективността на "Спутник V" е 92 процента", се посочва в съобщението.

Ваксината срещу Covid-19, разработена съвместно между американския фармацевтичен гигант "Пфайзер" и немската компания "Бионтех" (BioNTech), показва, че тя е с 95% ефективност. Това сочат крайните резултати от изпитването на късен етап във "Фаза 3".

Последните данни сочат, че е имало 170 случая на заразени с коронавирус в проучването, което обхваща повече от 43 000 доброволци. От заразените 162 са били в плацебо-групата, а 8 - в групата на ваксинираните.Десет души са развили тежък случай на Covid-19, единият от които е бил ваксиниран.

При проучването на ваксината, която се прилага на две дози, няма сериозни опасения за безопасността. Единственото тежко нежелано събитие, засегнало повече от 2% от ваксинираните, е умората, която е наблюдавана при реципиентите след втората доза.

Ефикасността при възрастни над 65 години, които са изложени на особен риск от вируса, е над 94%, посочват двете компании.

Резултатите от клиничните изпитвания на американската биотехнологична компания "Модерна" показват, че разработваната от тях ваксина срещу COVID-19 е показала 94,5% ефективност. Впечатляващите резултати са от третия етап на клиничните изпитвания.

От "Модерна" очакват ваксината им да бъде достъпна извън САЩ не по-рано от следващата година. Те обаче са готови да доставят 20 милиона дози на вътрешния пазар до края на 2020 г. и прогнозират да произведат 1 милиард дози от препарата за глобалния пазар догодина.

Гърция продължава карантината. Не се констатира ограничаване на заразените въпреки почти месец карантина в Солун и Серес. Още 14 области са с много заразени. Властите успяват с контрол и високи глоби да принудят гърците да спазват всички мерки.

При тази епидемиологична обстановка, заяви говорителят на правителството, е невъзможно отпускане  на мерките от 1-ви декември, както беше предвидено при въвеждане на карантината. Засега оптимистичният вариант остава да отворят началните училища от 7 декември.

За търговските обекти все още се обмисля план как да се допускат клиенти при спазване на всички мерки. Собствениците на ресторанти са убедени от статистиката на заразените, че дори и за Коледа и Нова Година няма да работят. Според тях и да им позволят да отворят, то няма да има клиенти при тези ограничения.

Министърът на развитието коментира днес, че за новогодишните  празниците няма да се позволи напускане на областта по местоживеене.

Вечерният час също е в сила със забрана за движение от 21 часа до 5 часа.

Въпреки пълната карантина в страната синдикатите обявиха за утре стачка в градския транспорт, моряците на пристанищата Корфу и Игуменица, както и част от работещите във въздушния транспорт.

#коронавирус #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"