Защо срещите сега са толкова различни?

Защо срещите сега са толкова различни?
A A+ A++ A

Изследванията показват, че потенциалната заплаха за здравето може да промени начина, по който мислим и да подходим към романтичния си живот с леко пренебрежение.

Емили, 29-годишна геодезист от Лондон, казва, че винаги е била нещо като интроверт. Ходела по срещи, но когато първите ограничения на Великобритания приключили през юли, тя не искала да започне да се среща лични с хора. „Разговарях с някои хора в приложения за запознанства, но не бързах да се срещам с никого“, казва тя. „Всичко около пандемията ме разтревожи.“

В началото на август тя се съгласила да се срещне с някого от приложение за запознанства за питие, първата й среща от март. „Разменяхме съобщения от няколко месеца и той беше наистина мил“, казва Емили.

Но когато най-накрая се срещнали, тя казва: „Просто се почувствах изключително колеблива“. „В съзнанието си все още не бях сигурен, дали съм готов да излизам отново. По-късно същия ден му изпратих смс, обясняващ как се чувствам, а той отговори, че го е усетил от езика на тялото ми. "

Емили не е сама, чувствайки се, че срещите след Covid-19 са различни. Всъщност нейното поведение се проследява в  проучване от 2017 г., в което група психолози от университета Макгил в Монреал проучили дали поведението на хората при запознанства ще се промени, ако се притесняват от риска от инфекциозни заболявания. Дали хората биха се отдръпнали от преследването на романтиката, ако подсъзнателно осъзнаваха потенциален риск за здравето или естественото човешко желание да намери партньор е по-силно?

Изследователите нямали представа, че Covid-19 е зад ъгъла. Сега тяхната работа, съчетана с други психологически проучвания, проведени по време на пандемията, предлага завладяващ и изключително подходящ поглед за това как изглежда кризата при запознанствата. И посочва начини, по които можем да се срещаме по-ефективно в бъдеще, както и да формираме по-дълбоки и по-здрави връзки.

Експериментът на Макгил предполага, че избягването на Емили може да се дължи на елемент от нашата психика, известен като „поведенческа имунна система“.

Патогените представляват заплаха за оцеляването ни през цялата човешка история. И така, еволюционните психолози смятат, че хората са разработили набор от подсъзнателни реакции, които се проявяват, когато сме особено загрижени за наличието на инфекциозно заболяване. Тези отговори ни карат да се включим в поведенчески модели, които намаляват вероятността от заразяване, като например да сме по-малко отворени и да намалим зрителния контакт, когато сме в социални ситуации.

Изследователите установяват, че тези, които са посочили, че се чувстват по-уязвими към болести, постоянно показват много по-ниски нива на интерес към бъдещите си приятели.

След това всеки от участниците изгледа видео за хигиената и изобилието от бактерии в ежедневния свят. Това било предназначено да подготви поведенческата им имунна система

Интригуващо е, че изследователите установяват, че тези, които са посочили, че се чувстват по-уязвими от болести, постоянно показват много по-ниски нива на интерес към бъдещите си гаджета. Страхът от болести ги карал по-малко да се интересуват от романтика.

Както и в случая с Емили, партньорите за бързи запознанства в проучването намират за забележимо потиснатото поведение на срещит си, което открива Джон Лидън, един от авторите на изследването, като „особено забележителен“. „В рамките на само няколко минути хората открилиа, че хората, които са имали висока възприемчивост към болести, въпреки че, разбира се, не са знаели това, са по-малко приятелски настроени“, казва той.

„Един от основните проблеми с приложенията за запознанства е, че нямате представа какъв е всъщност другият човек, преди да се срещнете с него“, казва Бен

„Няма нищо по-неудобно от това да срещнеш някого в бар и да откриеш през първите пет минути, че нямате никаква химия. С видео запознанствата е малко по-спокойно. Можете да си чатите и да пиете от собствените си домове и ако не се разбирате, нямате чувството, че сте загубили една вечер. "

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"