Президентът Румен Радев откри конференция по ядрени изследвания в Русия

Президентът Румен Радев откри конференция по ядрени изследвания в Русия
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев откри с приветствие редовното заседание на Комитета на пълномощните на правителствата (КПР) на държавите-членки на Съвместния институт за ядрени изследвания, разположен в Дубна, Русия. Събитието се проведе в режим на видеоконференция. Ето какво каза държавният глава: 

"Уважаеми организатори и участници в сесията на Комитета! Дами и господа!

За мен е голяма чест и привилегия в навечерието на 65-ата годишнина от създаването на Съвместния институт за ядрени изследвания да приветствам членовете на най-висшия му ръководен орган - Комитета на пълномощните на правителствата на участващите държави.

През годините вашата организация непрекъснато разширява обхвата на научните изследвания, подобрява научната инфраструктура и интензивно развива международното сътрудничество.

Неслучайно съвместните екипи на Източното и Западното полукълбо изпълняват важни задачи, поставени от ООН и други международни организации с цел подобряване на качеството на живот на планетата Земя и напредък в редица важни области на науката.

Възхищавам се на концепцията за вашето бъдещо развитие като голям многостранен международен научен център, който осигурява единството на фундаменталната наука и иновации в редица области, както и изпълнява значителна образователна програма.

Убеден съм, че членове на Научния съвет на Института, видни учени от участващите страни, известни физици от редица страни, както и Европейската организация за ядрени изследвания са гарантите за ефективно сътрудничество и успешно развитие на научните дейности.

За съжаление пандемията попречи на България да проведе следващата сесия на най-висшия ръководен орган на института тази година и именно в България те съвместно стартираха празничните събития, посветени на честването на значимата 65-годишнина на Съвместния институт за ядрени изследвания.

Българската страна положи много усилия, за да направи следващата сесия за КПР достойна. Горд съм, че председателството на България в Комитета на пълномощниците на правителствата на държавите-членки на ОИЯИ през 2014-2017. беше плодотворно и решенията, взети по това време, важни за развитието на Института, като началото на строителството на фабриката за супертежки елементи, полагането на първия камък в конструкцията на колайдера NICA и други, имат значителен принос както за бъдещето на Института, така и за развитието на високите технологии.

Сигурен съм, че планираните научни събития ще се състоят веднага щом ситуацията позволи и моята страна ще се радва да отвори вратите си за колеги от Дубна и участващите страни.

Напълно подкрепям инициативата на българските учени да обявят следващата 2021 година за България в Съвместния институт за ядрени изследвания, за да привлекат максимален брой научни организации към съвместни дейности.

Страната ни е готова да отвори първия информационен център на Съвместния институт за ядрени изследвания в Европа и да вземе участие в откриването на пътуваща изложба, посветена на неговата дейност.

Дами и господа! Имаме изключителен шанс - да развием научно сътрудничество в областта на изследването на основните свойства на материята, да работим в полза на устойчивото развитие и съвместното преодоляване на съвременните екологични проблеми и подобряване на качеството на живот.

Позволете ми да ви пожелая ползотворна работа на сесията, много здраве и успех в изпълнението на проекти и програми за 65-годишнината на Института!"

#Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »