Уведомяването с SMS за карантина мина първа цедка в пленарна зала

Уведомяването с SMS за карантина мина първа цедка в пленарна зала
Pixabay
A A+ A++ A

Регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще могат да връчват предписания за карантина устно, чрез телефонно обаждане или с електронно съобщение (е-mail или SMS), решиха депутатите с одобрените на първо четене промени в Закона за здравето, предаде репортер на БГНЕС.

Предложението за това е на управляващите от ГЕРБ, а целта му е да намали административната тежест върху здравните инспекции, които изнемогват в условията на постоянно усложняваща се епидемична обстановка в страната.

Представяйки мотивите председателят на Здравната комисия д-р Даниела Дариткова изрази надежда, че с промяната ще се помогне на здравните инспектори при изпълнение на техните задължения и отговорности в областта на надзора и контрола на противоепидемичните мерки в контекста на COVID-19, които в настоящия момент са свръх натоварени.

„Със законопроекта се предлагат и изменения в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, като се създава правна възможност, при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, със заповед министърът на здравеопазването да забрани износа на лекарствени продукти, ако бъде установен недостиг на територията на Република България“, обясни още д-р Даниела Дариткова.

Според нея има нужда от прецизиране на текста за това за кои заразни болести се налага болнично лечение и задължителна изолация, както и за кои се налага само една от двете мерки. Дариткова смята, че не целесъобразно и аргументирано лечебни заведения за болнична помощ да бъдат използвани само с цел изолация на пациенти, без наличието на реални медицински показания за хоспитализация, само поради факта, че са болни от или заразоносители. 

#първо четене #карантина #телефон #SMS #лекарствени продукти #износ #забрана #извънредно положение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"