Здравният министър бие аларма: Във военно положение сме и трябва да спасим повече хора

Здравният министър бие аларма: Във военно положение сме и трябва да спасим повече хора
A A+ A++ A

Ситуацията в цялата страна е изключително сложна, мерките, които приложихме, не получават нужните разбирания на гражданите и подкрепа. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на традиционния брифинг за разпространението на коронавируса у нас.

Здравният министър съобщи, че в областите Благоевград, Варна, Враца, Кюстендил, Перник, София, Русе – започва реорганизация на системата и създаване на многопрофилни лечебни заведения за пациенти с COVID-19 и такива, които да са чисти за останалите пациенти.

Ангелов съобщи, че до момента 4330 са положителни лица сред медицинския персонал. 31 са починалите в страната медици.

За 7 дни излекуваните в България са 5766 души, а от понеделник до четвъртък тази седмица са 3105 души.

25% е заетостта на леглата за интензивни пациенти в страната.

Прави впечатление големият натиск върху системата в областите: Благоевград – 61% от леглата за неусложнени пациенти са заети, във Варна – 66%, в Бургас – 56%, в Габрово – 95%, в Пазарджик – 59%, в Пловдив и Перник – 60%, в Разград – 71%, в Русе – 77%, в Търговище – 82%, а в Шумен – 132%.

От леглата за интензивни пациенти 77% са заети в Плевен, а в Разград – 60%.

Решението за зелените коридори беше широко обсъждано. Задавам си въпроса къде сбъркахме, след като приложихме мярка, която беше одобрена от всички. Защо не може да се прояви разбиране, че това ограничение преследва медицински цели, изрази недоумение министърът.

Ние сме във война и в тази война трябва да спасил колкото се може повече български граждани с мерките, които са важни и наложителни, категоричен бе той.

Колко пъти трябва да ни опровергае вирусът, запита министърът.

Нямаме твърда основа, върху която да стъпим. Този вирус, ако се държеше като грипа, ако се държеше така, лятото трябваше да изчезне. Ето това е ситуацията, ако хората не вярват на държавата, ако продължава да се насажда мнението, че българските лекари са безотговорни, че са убийци в бели престилки, няма да стигнем до никъде, заяви още Ангелов. 

#Костадин Ангелов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »