ЦИК реши да купи 9600 машини за 36 млн. лв.

ЦИК реши да купи 9600 машини за 36 млн. лв.
A A+ A++ A

Три хиляди и 750 лева е цената на една машина за гласуване, изчислена от ЦИК, която реши днес за обяви обществена поръчка за доставка на 9 хиляди и 600 електронни устройства. С тях трябва да се гласува на предстоящите парламентарни избори.

ЦИК разгледа документацията за обществената поръчка при изключени камери.

В откритата част на заседанието, членът на комисията Ивайло Ивков обясни отказа си да подкрепи решението, точно с определената цена от 36 милиона лева.

„Не можах да бъда убеден по никакъв начин, че тази цена е обоснована и реална пазарна цена. Нищо не налага да дадем с 1500 лв. по-висока цена на машина. 9600 машини, това са доста милиони и аз няма да го подмина с лека ръка. Страхувам се, че отново има един допуснат участник и той ще даде точно тази цена“, каза той.

Ерхан Чаушев, който също е гласувал против обществената поръчка в този вид, коментира, че изпълнителната власт не изпълнила задължението си по закон да осигури логистиката за подготовката на изборите.

„Поради което се роди този договор, за мен хибриден, между продавач, който извършва логистика, при положение, че логистиката трябва да бъде задължение на органите на изпълнителната власт“, посочи той.

Решението за обществената поръчка е прието с 14 гласа за, трима против, и трима отсъстващи от заседанието на ЦИК.

Състезателната процедура с договаряне за доставка на 9600 машини е също и за осъществяването на дейностите и процесите, представляващи логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства при произвеждането на изборите за народни представители през 2021 г. и обучение на ЦИК, РИК и СИК за работа със специализираните устройства.

За отговорно длъжностно лице ЦИК определя Николай Желязков, главен юрисконсулт, дирекция „Администрация на ЦИК“.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез ЦИК в 3-дневен срок от обявяването му.

На следващите избори гласуваме и с машини, и с хартиени бюлетини, решиха депутатите с окончателните поправки на текстове от Изборния кодекс преди 2 месеца. Хартиена бюлетина и машина за гласуване трябва да има в секции с над 300 избиратели.

През лятото доскорошният председател на ЦИК Стефка Стоева подаде оставка с мотив лични причини, но в свое изявление обясни пред колегите си от комисията посочи и нестабилното изборно законодателство и прехвърлянето на отговорността за машинното гласуване изцяло на комисията.

Впоследствие за председател на ЦИК беше избран Александър Андреев.

#ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"