Тръмп: Демократите някак си намират необходимите им гласове

Тръмп: Демократите някак си намират необходимите им гласове
Pixabay
A A+ A++ A

Доналд Тръмп заяви, че не изключва възможността съдът да е този, който да се произнесе по легитимността на вота за президент на САЩ. На брифинг в Белия дом той обвини демократите в измама с гласовете по пощата.

„Това е корумпирана система, която прави хората корумпирани, дори те да не са. Твърде лесно е. Демократите искат да знаят колко гласове им трябват и изглежда някак ги намират. Чакат, чакат, а след това ги намират. В изборната нощ водехме в Северна Каролина с много, все още сме напред с много, но не с толкова, защото те намират бюлетини. Удивително е как тези милиони бюлетини отиват само в една посока, знам че това е предимство за демократите, но във всички случаи... толкова са едностранни“, каза президентът на САЩ, предаде БНР.

След края на изказването си Тръмп не пожела да отговаря на въпроси на репортерите.

Пощенската служба на Съединените щати не е успяла да достави над 150 000 бюлетини, изпратени по пощата, в избирателните секции до края на изборния ден на 3 ноември, съобщи в. „Вашингтон пост“, като се позова на разпространени от ведомството данни.

По информация на вестника повече от 12 000 от тези бюлетини са за пет щата, където името на победителя още не е определено. Изданието отбелязва, че има голяма вероятност окончателният брой на недоставените навреме бюлетини да е още по-голям. В зависимост от законите на отделните щати, тези бюлетини може или да бъдат преброени или да бъдат обявени за недействителни.

През последните месеци президентът на САЩ Доналд Тръмп многократно критикува гласуването по пощата, защото не позволява прецизно и оперативно получаване на резултати от вота. Тръмп изрази опасения за по-лесна намеса в изборите от чужбина, за фалшификации и гласуване на „мъртви души“, както и на хора без право на участие във вота.

Бюлетините все още се броят. Трудно е да се прогнозира кога ще станат известни резултатите от президентските избори. 

Властите в окръг Кларк Каунти в щата Невада заявиха, че и следващата седмица се очакват да получат бюлетини от президентските избори, които трябва да бъдат преброени.

Държавни служители в щата Северна Каролина също твърдят, че окончателните резултати няма да станат ясни до следващата седмица.

Засега неопределени са и резултатите в щатите Пенсилвания, който има 20 електорални гласа, Джорджия със 16, Северна Каролина с 15, Аризона с 11 и Невада със 6, пише Ройтерс, като се позовава на социологическата агенция „Едисън Рисърч“.

Десетки хора бяха арестувани по време на следизборни протести в Сиатъл, Минеаполис и Портланд. Участниците в тях бяха две основни групи: едните искат абсолютно всички подадени на изборите гласове да бъдат преброени, а другите настояват за ново преброяване в щати, където изборната надпревара е силно оспорвана.

Протести имаше и в Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис, Хюстън, Питсбърг и Сан Диего.



#Доналд Тръмп #президентски избори #гласове #корупция #демократи #Джо Байдън #протести #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »